StoryEditorOCM
ForumSTRAŠAN ZLOČIN

Đekiću 38 godina zatvora zbog okrutnog ubojstva supruge usred trgovine prepune ljudi; Donosimo fotografije iz sudnice i prve reakcije rodbine ubijene

Piše V.U.
10. listopada 2022. - 13:23

Željko Đekić osuđen je na 38 godina zatvora, presuđeno je jutros na Županijskom sudu u Splitu.

Sudilo mu se zbog teškog ubojstva svoje partnerice Vesne Perišić 30. studenoga 2021. godine u trgovačkom centru “Lidl” na Poljičkoj cesti

Predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu sudac Dinko Mešin je u obrazloženju nepravomoćne presude među ostalim rekao da je Đekić, koji je prošao Domovinski rat i tamo vidio bol, prema žrtvi bio bešćutan te da je bio posljednji koji je to trebao napraviti. Istaknuo je da mu je uvijek netko drugi kriv. Rekao mu je kako je tim činom svoje dijete ostavio bez majke, a sada i bez sebe.

Za vrijeme čitanja presude obitelj okrutno ubijene Vesne Perišić cijelo je vrijeme plakala. 

"Ne želimo da umre nego da baš pati, jer njegov ostanak u zatvoru i to što neće moći kockati bit će mu teže od toga što je ubio našu Vesnu. Nažalost nije mislio ni na svoje dijete, svoju majku, naše obitelji", kazala je Vesnina tetka.

Đekić je, podsjetimo, po ulasku u trgovački centar prišao žrtvi s leđa i izvadio nož s oštricom duljine 18 centimetara koji mu je bio skriven ispod jakne te joj je zadao 20 ubodno-reznih rana. Pritom je, prema optužnici, bio svjestan da žrtvi, koja je nedugo nakon napada preminula u bolnici, nanosi teške bolove i patnje.

Osim okrutnog ubojstva bivše partnerice Đekić je osuđen i da je od rođenja njihovog sina 2004. Vesnu Perišić ponižavao, novčano iskorištavao i vrijeđao prijeteći joj smrću i govoreći da će ubiti nju i cijelu njenu obitelj ako ga napusti. Tako je više puta nasrtao na nju nožem s kojim je spavao, jednom joj ga je stavio pod vrat pa je žena zbog straha u ljeto 2021. odselila kod obitelji.

Na suđenju je tvrdio kako se ne sjeća što se toga dana dogodilo, da nije planirao nikoga ubiti, a u jednom momentu je čak i zaplakao.

Tijekom suđenja pregledana je i snimka nadzornih kamera iz trgovine “Lidl” u Poljičkoj, u kojoj je nesretna Vesna radila i na kojoj se vidi kako se ni najmanje nije nadala da će je, dok slaže artikle na police, neočekivano i vrlo brutalno napasti njezin tada već bivši partner od kojeg je otišla ne mogavši trpjeti višegodišnje, uglavnom psihičko nasilje. 

Prijetila mu je maksimalna kazna od 40 godina zatvora, no i prije izricanja presude bilo je gotovo sigurno da mu sudsko vijeće na čelu sa sucem Dinkom Mešinom neće izreći maksimum jer je po zakonu obvezno uzeti u obzir činjenicu da je vještačenjem utvrđeno kako je Đekić u trenutku ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, kao i to da je do sada neosuđivan.

Maksimalnih 50 godina zatvora nije mogao dobiti jer za takvu kaznu morao bi počiniti najmanje dva kaznena djela za koja je propisana kazna dugotrajnog zatvora.

Pogledajte i poslušajte prve reakcije obitelji ubijene žene snimljene ispred zgrade suda:

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix

 

30. travanj 2024 19:34