StoryEditorOCM
ForumSVE ISPLANIRANO

Detalji tajne operacije izvlačenja ranjenog Hrvata: prijevoz će odraditi naša Hitna, doznajemo gdje će se liječiti i što je sa zarobljenikom V. P.

Piše Goran Penić i Ivana Krnić
3. lipnja 2022. - 20:21

Mlađi hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini prije desetak dana lakše je ranjen na jugoistočnom bojištu, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstvo zdravstva organiziraju njegov povratak u Hrvatsku.

On je, potvrđeno nam je u MVEP-u, prevezen na sigurno mjesto, odakle će mu biti osiguran prijevoz i nastavak puta za Hrvatsku, gdje će nastaviti liječenje u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava.

”Potvrđujemo informaciju o ozlijeđenom hrvatskom državljaninu u Ukrajini, koji je zajedničkim naporima MVEP-a i Ministarstva zdravstva s ukrajinskim vlastima prevezen na sigurno, odakle će mu biti osiguran prijevoz i nastavak puta za Hrvatsku, gdje će nastaviti liječenje”, kazali su u MVEP-u.

Hrvatski državljanin, kako neslužbeno doznajemo, borio se kao dragovoljac na ukrajinskoj strani i ima potpisan ugovor s Ukrajinom. Nije pripadnik pukovnije Azov, prema tvrdnjama Denisa Šelera, koji je šest godina bio pripadnik te ukrajinske pukovnije, a kojega su nedavno iz Moskve optužili kao organizatora odlaska hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajinu.

On je stabilno i izvan je životne opasnosti. Organizira se njegov prijevoz i to s ukrajinsko-mađarske granice, gdje će ga preuzeti hrvatska hitna pomoć i prevesti ga u KB Dubrava.

U kakvom je stanju?

O kojim je ozljedama točno riječ, bit će poznato nakon što ga pregledaju hrvatski liječnici.

Kako neslužbeno doznajemo iz KB-a Dubrava, pacijent će biti smješten na odjelu kirurgije, ali nemaju nikakve posebne pripreme. Naime, prema informacijama kojima raspolažu, a koje je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš, riječ je o ozljedama koje nisu opasne za život. Stoga, kažu nam, nema nikakvih posebnih protokola, zaprimit će se u bolnicu kao bilo koji drugi pacijent.

Muškarac mlađe životne dobi u Ukrajinu se otišao boriti na početku ruske agresije, potvrdio nam je Denis Šeler.

– Ono što znam jest da je lakše ranjen. U pitanju su mali geleri koji su ga pogodili. On normalno hoda i sve je u redu, ništa strašno – kaže Šeler.

Šeler napominje kako nitko od Hrvata nije u pukovniji Azov, pa tako ni ovaj ranjenik.

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je, prije sjednice Vlade, potvrdio da je u tijeku organizacija prihvata ranjenog hrvatskog državljanina iz Ukrajine, te da nije u životnoj opasnosti.

– Čuo sam se s nekoliko ravnatelja zagrebačkih bolnica i ravnateljem Hitne medicinske službe Grada Zagreba. Djelatnici u mom kabinetu čuli su se i sa zaposlenicima našeg veleposlanstva u Ukrajini. Mogu potvrditi da je naš građanin kao dragovoljac sudjelovao u oružanim operacijama. Ranjen je, ali stabilno je i nije životno ugrožen. Bit će osiguran njegov transport u Hrvatsku. Bit će liječen najvjerojatnije u Kliničkoj bolnici Dubrava, a ako ozljede budu specifične, u nekoj od drugih zagrebačkih ustanova – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Predsjednika Republike Zorana Milanovića o ranjenom Hrvatu u Ukrajini pitala je slovenska novinarka nakon sastanka Trilaterale Hrvatske, Slovenije i Austrije na Brijunima, gdje su se sastala trojica predsjednika država.

Milanović je rekao da ne zna o kome se radi i da nije upoznat sa slučajem ranjavanja, no odgovorio je kako je to jako dobro pitanje jer otvara i neke druge teme.

– Nekidan sam vidio da se jedan dragovoljac iz Južne Koreje vratio iz rata u Ukrajini u Seul. I tamo će mu suditi zbog toga što je prekršio zakone te države koji to priječe. Kod nas nije tako i ne razumijem države koje to strogo kažnjavaju – rekao je Milanović.

Izrazio je želju da bude razmijenjen što prije i da se vrati u Hrvatsku.

Neizvjesna sudbina

– Išao je tamo na vlastitu odgovornost. Ne mogu to poticati ni osuđivati. Volio bih da kod ovog rata budemo oprezni jer ljudima u baš ovim situacijama možemo pomoći. U tome možemo sudjelovati taman toliko koliko sam rekao. Držim palčeve za ranjenog hrvatskog državljanina, pod pretpostavkom da je to tako. Neka ga što prije razmijenimo, nadam se da nije teže ranjen – rekao je predsjednik.

U Ukrajini su, podsjetimo, prije nešto manje od mjesec dana Rusi i zarobili jednog Hrvata koji se tamo borio. Riječ je o četrdesetogodišnjem V. P., a do danas, prema tvrdnjama Denisa Šelera, njegova situacija nije riješena, odnosno još uvijek se nalazi u zarobljeništvu.

Hrvatska ulaže diplomatske napore da ga se pusti na slobodu, ali situacija kada imamo najgore diplomatske odnose s Ruskom Federacijom od njihove uspostave prije 30 godina sigurno dodatno otežava moguće rješenje problema. Hrvatska je, naime, protjerala dio osoblja ruske ambasade u Zagrebu, a Moskva je na to odgovorila protjerivanjem naših diplomata iz Rusije.

O zarobljenom Hrvatu je premijer Plenković razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim tijekom nedavnog posjeta Kijevu.

24. travanj 2024 16:08