StoryEditorOCM
ForumDUGO STRAŽIVANJE

Josipu Rimac sumnjiči se da je primila 45.000 eura mita: Taj su joj iznos isplatili poduzetnici iz BiH, a vrlo je zanimljiv i način isplate...

Piše JL
29. svibnja 2020. - 18:51

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK, između ostaloga, sumnjiči Josipu Rimac, da je dobila 45 tisuća eura mita od šefova tvrtke Lager Bašić Milenka Bašića i Dragana Stipića, koji vode tvrtku CEMP, za ishođivanje dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Preuzimajući tvrtku CEMP Lager Bašić je preuzeo projekte vjetroelektrana Žujino polje između Knina i Gračaca, Vučje polje iznad Peruče te Ravno na Dinari, čija se vrijednost mjeri u milijardama kuna.

Naime, taj je tvrtka zbog nepravilnosti u izgradnji dijela vjetroelektrane dobila negativno mišljenje Hrvatskih šuma na tehničkom pregledu. Rimac je, kako je se tereti, utjecala na šefove Hrvatskih šuma da to negativno mišljenje povuku, što su oni i napravili.

Mito joj je isplaćeno na specifičan način. Naime, CEMP je ugovorio policu osiguranja za vjetroelektrane u Generali osiguranju preko njihove agentice Nediljke Radić, sestre Josipe Rimac, a ona je dio brokerske provizije u iznosu od 45 tisuća eura, sukladno prethodnom dogovoru, proslijedila Josipi Rimac.

Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Kako neslužbeno doznajemo, Josipu Rimac sumnjiči se da je kao državna tajnica koristila svoj utjecaj te tako od raznih državnih tijela i tvrtki ishodila izdavanje određenih dozvola i suglasnosti mimo propisa. Stoga je istražitelji terete za kazneno djelo trgovanja utjecajem, ali i za primanje mita, jer joj se inkriminira da je za svoje "usluge" od pojedinih poduzetnika uzimala novac.

Osim Josipe Rimac, istragom je obuhvaćeno još nekoliko osoba iz državnih tijela i agencija. Privedena je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, tajnica u kabinetu ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, načelnica Gračaca Nataša Trubić, a istragom je, navodno, obuhvaćen i predsjednik upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, i to zbog sumnje u zloporabu položaja i trgovanje utjecajem. Uhićeni su također predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, kao i šef splitske direkcije Ivan Melvan.

NOVO 17:57 - Vlada je u petak održala telefonsku sjednicu na kojoj je razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac, priopćeno je iz Vlade RH.

Inače, one su među više danas uhićenih dužnosnika i gospodarstvenika u sklopu istrage Policijskoga nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, a vezanih uz vjetroelektrane kod Knina. Među uhićenima je, među ostalim, i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

16:59 - Šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić stigao je na ispitivanje u USKOK. U policijskom vozilu je sagnuo glavu kako ga fotoreporteri ne bi snimili, piše N1.

14.03 Tvrtka Lager, investitoru u vjetropark Krš - Pađene u kojoj je prema neslužbenim informacijama Hine u tijeku policijski pretres, u vlasništvu je poduzetnika Milenka Bašića.

On je, naime, brat Ivana Inje Bašića, dilera automobila sa zagrebačke Knežije koji je nedavno uhićen zbog sumnji u mlaverzacije prilikom uvoza automobila i utaje poreza.

18. travanj 2024 21:04