StoryEditorOCM
ForumKAKVA SMO DRŽAVA?!

Dijabetičari u šoku zbog odluke HZZO-a: Do jučer besplatan lijek za kritične situacije moraju platiti 44 eura

Piše Ivica Marković
18. srpnja 2023. - 09:01

Odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da se uvede velika doplata, participacija za lijek Baqsimi, koji može biti od životne važnosti za one dijabetičare koji “upadnu” u dijabetičku komu – tešku hipoglikemiju – izazvala je ogroman šok i nevjericu među dijabetičarima koji koriste taj lijek.

Valja istaknuti da ta nadoplata lijeka, koji je do sada bio besplatan, sada iznosi tek nekoliko centi manje od 44 eura (oko 327 bivših kuna), dok kompletni lijek košta 60 eura. Dakle, po HZZO-u, dijabetičari od prošle nedjelje trebaju, ako žele koristiti Baqsimi, platiti više od 70 posto ukupne njegove cijene.

Jednostavno i učinkovito

Lijek Baqsimi, o kojemu smo već pisali, u RH nije bilo moguće nabaviti sve do kraja 2022. godine i hrvatski dijabetičari su ga, ako su ga željeli imati, morali otići kupiti u Sloveniju, što su i radili i gdje su ga plaćali oko 60 eura.

– Tada ga je HZZO, negdje krajem 2022. godine, nakon medijskog pritiska i nakon činjenice da je za njegovo stavljanje na listu osnovnih lijekova potpis dalo u peticiji više od 50 tisuća ljudi, stavio na osnovnu listu lijekova i on je za dijabetičare bio besplatan.

image

Lijek Baqsimi daje se jednostavno i na nos

Nainzulinu.com/

Međutim, kako je lijek za nas dijabetičare izvanredno dobar, rukovanje njime je jednostavno, ali je skup, iz HZZO-a su se valjda pobojali da će biti u minusu, jer ga svi žele koristiti, pa su donijeli odluku o ovoj ogromnoj nadoplati – kazuje Davor Skeledžija, glavni urednik portala naInzulinu.hr i aktivni član zagrebačkog dijabetičkog društva.

I ne samo da Baqsimi od nedjelje nije besplatan u RH, već ga se posljednjih nekoliko dana nije moglo ni predignuti u ljekarnama diljem RH jer je “štekao” CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav RH) pa nitko nije ni mogao doći do tada još uvijek besplatnog Baqsimija.

– Riječ je o iznimno inovativnom lijeku koji se koristi za hitna stanja, opasna za život kod dijabetičara – teške hipoglikemije (dijabetička koma). Daje se efikasno i brzo kroz nos, a u obliku je pumpice i kada osoba zapadne u dijabetičku komu, sadržaj pumpice se uštrca u nos oboljelog i “vrati” ga se u život.

Do sada se takve osobe “vraćalo u život” vrlo starim glukagenom, koji se sastojao od otopine, injekcije i tablete i u trenutku kada je bilo potrebno spašavati nekog u teškoj hipoglikemiji, sve se to moralo dobro “smućkati” i putem injekcije ubrizgati u tijelo oboljelog. To je bio vrlo kompliciran postupak, mnoge bi ljude uhvatila panika, a mnogi i nisu nikada davali injekciju. Zato je Baqsimi za dijabetičare spasonosan lijek. I sada HZZO, pod okriljem ljeta, valjda da bi njihova odluka prošla ispod radara, donosi ovakvu diskriminirajuću odluku – govori Skeledžija.

image
Davor Pongracic/cropix/Cropix

Ni trudnice nisu izuzete

HZZO je odlučio da za Baqsimi moraju nadoplaćivati djeca starija od 15 godina, sve odrasle osobe, uključujući i trudnice koje boluju od dijabetesa.

– Zbog toga smo mi zajedno s dijabetičkom strukom poslali HZZO-u prijedlog po kojemu bi na besplatni Baqsimi pravo imale one osobe koje koriste inzulin dva ili više puta dnevno, sva djeca do 18. godine života, sve trudnice, a za ostale da nadoplata bude deset eura.

Čak smo predložili da svaki osiguranik koji u roku od godinu dana traži tri ili više recepata za lijek Baqsimi mora u povijesti bolesti, od dijabetologa, imati evidentirano da je prošao reedukaciju o izbjegavanju hipoglikemija, odnosno da je izvršena ponovna edukacija oboljelog kako bi trošio manje Baqsimija – kaže Skeledžija.

Ove prijedloge upućene HZZO-u podržali su mnogi hrvatski dijabetolozi, odnosno struka, koja je itekako svjesna dobrih učinaka koje Baqsimi ima kod oboljelih.

– HZZO ima pravo i obvezu voditi brigu za opstojnost zdravstvenog proračuna i tražiti način da se potrošnja optimizira, ali da lijekovi ostanu dostupni onima kojima su potrebni i da se ne uvodi ovako ozbiljna i opasna diskriminacija temeljena na dobi – zaključuje Skeledžija. 

07. svibanj 2024 04:22