StoryEditorOCM
ForumDRAMA NAKON APELA

Đikić i Štagljar o skandalu oko Vladinog Znanstvenog savjeta: Očigledno se radi o pokušaju popravljanja štete; Nije mi jasna amaterska odluka Vlade

Piše JL
8. prosinca 2020. - 09:12

Iz Vlade su sinoć priopćenjem demantirali navode da je premijer Andrej Plenković odlučio iz Znanstvenog savjeta isključiti petoricu znanstvenika, potpisnika apela javnosti i Vladi - Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana. Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić pojasnio je da je međusobno povjerenje narušeno i takva suradnja nema smisla.

- Očigledno se radi o pokušaju popravljanja štete koju je Vlada napravila svojom zahvalom na suradnji petorici članova znanstvenog savjeta. Nakon toga se zapalio internet jer su svi bili šokirani, rekao je za HRT Ivan Đikić, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, komentirajući sinoćnje priopćenje Vlade.

- Kakva je to država u srcu Europu koja na taj način smjenjuje stručnjake koji savjetuju i svojim znanjem volonterski pomažu Vladi RH, pita se Đikić.

- Nadam se da će premijer Plenković smoći snage i iz znanstvenog Savjeta ukloniti one članove koji su u sukobu interesa, a ostaviti vrhunske i moralne stručnjake koji svojim iskrenim savjetima doprinose očuvanju zdravlja i života građana RH, poručio je hrvatski znanstvenik.

Znanstvenik Igor Štagljar je pak za N1 rekao sljedeće:

- Sinoć kasno po hrvatskom vremenu sam se osobno čuo s trojicom članova Znanstvenog Savjeta Vlade RH koji su mi potvrdili da ih je malo prije toga nazvao gospodin Zvonimir Frka Petešić te da im je uručio otkaz suradnje u tom Savjetu. Ubrzo nakon što su sve novine i TV postaje prenijele tu vijest, Vlada je odlučila istu odluku odmah demantirati, očito zbog žestoke reakcije cjelokupne znanstvene zajednice. Kao što ste već i mogli pročitati iz medija, moj kolega i prijatelj prof. dr. Nenad Ban s ciriškog ETH je sinoć kasno potvrdio tu informaciju te obavijestio javnost kako više nije član tog tijela.

Meni nikako nije jasna ovakva amaterska i ishitrena odluka Vlade da prvo uruči otkaz, pa da onda to negira pred cjelokupnoj javnosti, pogotovo kada su taj otkaz potvrdili nekolicina članova tog Savjeta. Mislio sam da živimo u demokratskoj državi u kojoj je dozvoljeno u jednom skroz apolitičkom apelu upućenom građanima i Vladi Republike Hrvatske ukazati na našu zabrinutost glede trenutnog stanja pandemije, kao i činjenice da se u Hrvatskoj trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede pandemije, a pogotovo da neki članovi tog Znanstvenog Savjeta u potpunosti izvrću činjenice i “uljepšavaju” epidemiološku situaciju koja nije nimalo blistava.

Ovo je po meni jedno veliko poniženje prema dotičnim pet kolegica i kolega iz Znanstvenog Savjeta, i ja bih u ovoj situaciji na njihovom mjestu definitivno podnio neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osjećali da Vam netko kaže “Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni”. Čisti amaterizam i manipuliranje Vlade s javnošću, navodi Štagljar.

17. travanj 2024 19:23