StoryEditorOCM
ForumPODRŠKA I SAVJETI

Đikić podržao nove mjere: Ovo odgovara ozbiljnosti situacije. Sad treba i definirati kazne za neodgovorne pojedince... Ima i nekoliko savjeta za Vladu

Piše PSD
26. studenog 2020. - 16:32

Predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije. Premijer, Vlada RH i Stožer će imati moju stručnu podršku u provodenju istih - oglasio se u povodu novih mjera u borbi protiv koronavirusa dr. Ivan Đikić.

Nadalje je kazao: 

"Pružiti cu i stručnu pomoć u komunikaciji pravilnih mjera prema građanima. Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH.

Važno je da se mjere mogu mijenjati, postajati strože ali i blaže, s obzirom na točne podatke koje ćemo prikupljati s vremenom u svim županijama. 

Uz podršku, želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkovicu da budemo što uspjesniji u primjeni ovih mjera i da gledamo ipak malo dalje u budućnost:

1. Točni podaci i jasni parametri. Ponavljanje opisnih političkih fraza (trenda rasta,  pad trendova, dinamika zaraze) nisu dovoljni u ovoj kriznoj situaciji.

Apelirao bih na premijera i Stožer da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji će biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna. 

Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Mi trebamo spustiti taj broj ispod 200 na 100.000 što prije a pred Božic cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi, moramo znati koje dodatne mjere ćemo poduzimati.

2. Testiranje: Neophodno je povecati broj testiranja jer nam je to najvazniji podatak da mozemo mjeriti ucinak mjera. 

Danasnji postotak pozitivnih na testiranju je 35%. Taj broj moramo spustiti ispod 15% a pozeljno ispod 5%. To se može postići jedino povećanim brojem testiranja. Neophodno je najmanje 20.000 testiranja tjednog dnevnog prosjeka, a i više dok ne padnemo ispod 15% pozitivnih.

3. Kazne: Obavezno je uvodenje adekvatnih i tocno definiranih kazni za sve koji krše mjere. To nije pitanje političkog interesa nego praktične potrebe građana. Određeni broj neodgovornih pojedinaca, uključujuci i političare ignoriraju mjere i dovode do urušavanja djelotvornosti mjera i oštećenju zdravlja građana RH. Kazne su uvele brojne zemlje EU-a i izrazito su važne u danasnjoj situaciji u Hrvatskoj.

4. Iskrenost u javnoj komunikaciji:  S osobne strane, ne kao stručnjak, nego kao obični građanin RH, nadao sam se čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike od strane premijera za sadašnju situaciju i ovaj ogromni broj umrlih u studenom (preko tisuću ljudi). Tu prije svega mislim na povlačenje njegovih nedavnih  javnih izjava da je virus najodgovorniji za povećani broj umrlih u Hrvatskoj.  

Pozivanje na odgovornost i građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost Vlade RH i Stozera, nije primjerena. Stoga nam je potrebna iskrenost i kritičnost u komunikaciji, te pronaći model zajedničkog djelovanja i motiviranosti građana i gospodarstvenika u RH.

5. Dugotrajna startegija RH u borbi protiv covid-19: neophodno je sto prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021 godine. Ta strategija treba ukljuciti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psiholoske mjere koje ce gradani i gospodarstvenici imati kao orijentir za svoj rad i život tijekom 2021. godine".

16. travanj 2024 12:20