StoryEditorOCM
ForumGOSTOVANJE U EMISIJI

Đikić: ‘Politika koristi spin da bi makla fokus s krize. To nije sukob različitih interesa, već znanstvenih podataka i apsolutnih neistina... ‘

Piše PSD
23. listopada 2021. - 23:58

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u Novom danu N1 televizije.

Đikić je u razgovoru istaknuo da je uloga savjetodavnog tijela pomagati političarima, odnosno Vladi, da donose znanstveno utemeljene odluke. Kako kaže, Znanstveni savjet je formiran ad hoc, a već godinu i pol u raspravama se sukobljavaju točni znanstveni podaci s jedne, i apsolutne neistine s druge strane.

- Ni nakon godinu i pol dana ne postoji etički kodeks, što dovodi do toga da su tamo ljudi koji su u sukobu interesa. Ovaj sukob koji traje već godinu i pol nije sukob različitih mišljenja, to je sukob između točnih znanstvenih podataka i apsolutnih neistina. Nedopustivo je da postoji član Znanstvenog savjeta koji prezentira neprovjerene informacije. Sloboda je potrebna, kao i razgovor, ali spin nije uzrok ovog sukoba. Uzrok je što se pet znanstvenika bori za zdravlje u Hrvatskoj i ne žele izaći iz Znanstvenog savjeta kako bi pomogli Vladi da ne skrene s puta - rekao je Đikić za N1.

Dodaje da svaki znanstvenik može imati svoje mišljenje, ali je odgovoran prvenstveno prema onome koga savjetuje, zbog čega mora biti neutralan i govori znanstveno utemeljene podatke.

- To što Lauc govori da je nestao virus... Pa svi znamo da nije. Da virus više nije opasan, da je sezonalan, da se više ne trebamo bojati, da cijepljenje ne štiti... Sve su to netočni podaci. Kad jedan znanstvenik kaže neistinu, drugi ne smije šutjeti - rekao je Đikić.

Upozorava da se time narušava cijeli znanstveni i stručni sustav u Hrvatskoj.

- Hrvatska je na dnu zajedno s Bugarskom i Rumunjkom po procijepljenosti u EU, to je tragičan podatak. O tome trebamo razgovarati, a ne o umjetno stvorenim sukobima koje Vlada koristi u političko-medijskom spinu da bi maknula momentalno fokus s krize koja je velika u Hrvatskoj - zaključio je znanstvenik, naglasivši da imamo malu procijepljenost i visoku smrtnost.

Dodaje da je osobno hvalio Stožer i Vladu onda kad su donosili znanstveno utemeljene odluke.

- Politika ima interes da znanstvenici ovako preko Znanstvenog savjeta informiraju javnost. U nekoliko slučajeva bili su ispred vremena, ali u velikom broju slučajeva su kalkulirali. Upravo ta nestručna, loša komunikacija često je motivirana političkim interesima koji se nadmeću sa znanstvenim interesima, to ću uvijek kritizirati. Način na koji se uvlače društvene mreže i lažne vijesti direktno u Vladin znanstveni savjet je dno onog što bi znanost trebala biti i kako bi se trebala prezentirati građanima - zaključio je. 

07. lipanj 2023 10:41