StoryEditor
ForumVAŽNO UPOZORENJE ZA VOZAČE: U SRIJEDU ĆE CIJELI DAN TRAJATI VELIKA POLICIJSKA AKCIJA

Diljem zemlje, na svim prometnicama, bit će organizirane kontrole

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
2. travnja 2019. - 22:16
policija_kontrola14-190417

Policija će od ponoći pa tijekom cijelog sutrašnjeg dana održati 24-satni nadzor brzine na području cijele Hrvatske u sklopu Plana organizacije TISPOL - mreže prometnih policija država Europe, priopćeno je iz policije. Osim u Hrvatskoj ova će se akcija provoditi i u ostalih preko 20 država članica TISPOL-a.

Ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama, objašnjavaju iz policije.

Policija otkriva i da je građanima ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine. Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati one najpogodnije, od predloženih lokacija za vršenje nadzora.

 

Prvi rezultati akcije bit će objavljeni 4. travnja na web stranici MUP-a i svih policijskih uprava, poručuju iz policije.

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti.

"I ove godine, temeljem Plana organizacije TISPOL- mreže prometnih policija država Europe održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica TISPOL-a.

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8% poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Stoga će se, od 00,00 do 24,00 sata, 03.04.2019. godine na području svih Policijskih uprava provoditi kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila. Akcija je već najavljena na web stranicama svih Policijskih uprava, a građanima je ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine. Osim toga, građani i predstavnici medija mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što se trebaju unaprijed javiti policijskoj upravi na svom području.

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati one najpogodnije, od predloženih lokacija za vršenje nadzora. Koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Zbog obuhvaćanja što većeg broja, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.

Suradnjom s medijima i građanima nastoji se podići svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Prvi rezultati akcije bit će objavljeni 04.04.2019. godine na web stranici MUP-a i svih policijskih uprava, a konačni, koji uključuju sve države članice koje sudjeluju u akciji bit će objavljeni naknadno, nakon što ih TISPOL prikupi", stoji u priopćenju iz policije.

item - id = 596845
related id = 0 -> 1135026
related id = 1 -> 1121945
20. listopad 2021 20:20