StoryEditorOCM
ForumBOŽE POMOZI

Diplomski rad sa strojarstva hit na društvenim mrežama: Biblija se savršeno podudara sa znanstvenim otkrićima

Piše Vijesti SD
29. siječnja 2023. - 17:26

Godinama se piše o krizi visokoga obrazovanja u Hrvatskoj, lošoj kvaliteti obrazovanja, kupnji ispita, stranačkome i nepotističkom kadroviranju, što sve vodi do neadekvatne kvalitete diplomanata koji izlaze s hrvatskih sveučilišta.

Onima koji tako vide hrvatsko visoko obrazovanje, kao naručena je došao diplomski rad "Osvrt na tehničke materijale u Bibliji".

Rad jedne studentice kruži društvenim mrežama, a recimo odmah da nije riječ o radu s Katoličkog bogoslovnog fakulteta nego s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

U uvodu studentica zahvaljuje mentorici i asistentci, ali i roditeljima, naročito majci, pa baki i zaručniku da bi na koncu zahvalila i Stvoritelju:

Prevoditelji, Akacije nisu bagremi!

"A najviše hvala dragome Bogu koji me jedini može istinski razumjeti. Hvala na svim darovima koje sam primila i raspakirala, pa čak i onim koje još nisam otvorila, ali život tek kreće, biti će vremena. Hvala na svemu što si mi stavio na put i što sam prošla jer me to učinilo boljom, snažnijom i odlučnijom osobom. Veselim se svemu što me iščekuje u budućnosti jer znam da život s Tobom je zabavniji i lakši", piše diplomantica zagrebačkoga FSB-a.

U radu od pedesetak stranica autorica je, kako navodi u Sažetku, sistematizirala sve tehničke materijale koji se spominju u Bibliji, a posebna pozornost posvećena je metalnima. Nakon toga se filološki posvetila prijevodima naziva tehničkih materijala i utvrdila da se "drvenaste vrste roda akacija nesipravno prevode i nazivaju bagremom."!

image

Biblija je, prema autorici diplomskoga rada, veličanstveni povijesni zapis koji se savršeno podudara sa znanstvenim otkrićima (ilustracija)

Darko Tomaš/Cropix

To njen multidisciplinarni diplomski rad, nakon Katoličkog bogoslovnog i Filozofskog, usmjerava i prema Šumarskom fakultetu. Svugdje, samo ne prema Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Literatura od 68 jedinica uglavnom navodi djela koja se tiču Biblije, koja je, naravno, na prvom mjestu.

"Biblija je veličanstven povijesni zapis koji se savršeno podudara s znanstvenim otkrićima. Koliko god se pokušavalo diskreditirati Bibliju kroz znanost, ništa nije dokazalo da je lažna. Skeptici su ili uveliko u krivu ili su samo opovrgli unaprijed stvorena pogrešna uvjerenja o tome što Biblija doista predstavlja", piše diplomantica, prenosi Index.

Kritike u komentarima

Mlada autorica sustavno je, na primjer, navela na kojih se 15 mjesta u Bibliji spominje sumpor, uz znanstveno propisano precizno citiranje izvora (Post 19,24), (Otk 19,20)...

Oni koji žele znati više, rad mogu pronaći ovdje.

Otkako je objavljen na društvenim mrežama diplomski rad privlači pažnju i dobiva komentare. "Bilo bi mi žao do kraja života da ovo nisam pročitala", napisala je jedna korisnica Twittera.

image

Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

Ranko Šuvar/Cropix

"I tako netko s takvim izjavama čini akademsku zajednicu... Onda se ljute kad napišem da diplomama mogu obrisati dupe...", "Nije lažna ni ostavština Braće Grimm, stoji sve crno na bijelo kao i u bibliji.", "Zanimljivo, ni Gospodara prstenova još nitko nije pokušao diskreditirati kroz znanost.", "Prihvaća li se kao tema osvrt na materijale u Harryju Potteru?", " Toliko o kvaliteti visokog obrazovanja u RH.", dio je komentara na društvenim mrežama, prenosi Index.

Donedavno su predmet zaslužene javne kritike i ismijavanja bili magistarski i doktorski radovi, sada je, čini se, red došao na diplomske radove. Ako ovakav diplomski rad ekspresno vodi do posla u struci, samo nam Bog može pomoći.

18. travanj 2024 23:11