StoryEditorOCM
ForumDOBRA SEZONA

Direktor HTZ-a zadovoljno trlja ruke,kaže da ovakve rezultate nisu očekivali ni prije tri mjeseca;Komentirao i iznajmljivače koji otkazuju domaćima

Piše PSD
18. kolovoza 2021. - 19:43

Hrvatska je već premašila broj turističkih noćenja iz cijele 2020. godine. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić za Dnevnik N1 rekao je da su rezultati odlični, a nada se ta će se tako i nastaviti do kraja sezone.

- Na ovom jednom od prolaznih vremena situacija je jako dobra, čak bih rekao i odlična s obzirom na okolnosti. Prije tri mjeseca nitko nije mogao opredvidjeti da ćemo se približiti ovim brojakama koje skoro pa dosežu kolovoz 2019. Koliko će to trajati, ovisi o nama samima – koliko ćemo se pridržavati mjera i biti discplinirani. Mislim da smo do sada pokazali visok stupanj discipline i odgovornosti i da su u konačnici to strani turisti prepoznali i zato je Hrvatska percipirana kao najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, rekao je Staničić te dodao:  “Vidimo i iz podataka kolega iz HAC-a i HAK-a da su gužve na cestama prisutne, idalje imamo preko milijun turista i u tom smislu je za očekivati da ćemo nastaviti ovakvim tempom. Ali treba se nastaviti pridržavati mjera".

- Ja bih rekao da je struktura gostiju, kada gledamo po tržištima, ostala slična onoj prije padnemije. Top pet su Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi i Poljaci. Tako je otprilike bilo i prije. Ne smijemo zanemariti domaće gosti koje također bilježe porast. Turisti danas traže tip smještaja koji je izoliraniji i gdje je veća privatnost. Zato dobre rezultate bilježe kuće za odmor. Turisti traže i boravak na otvorenom, aktivnosti… Prisutan je jako ove godine i last minute. Turistički sektor se jako dobro pripremio za sezonu. Tome su pridonijele i mjere Vlade za očuvanje radnih mejsta. I kroz promociju smo istaknuli sigurnost, blizinu i kvalitetu. Zato danas imamo brojke kakve imamo- naglašava Staničić.

Upitan je kako se broj dolazaka odrazio na potrošnju. 

- Vidjeli ste i da je, po fiskalizaciji, izdano više računa nego prošle godine. Vidjet ćemo na kraju turističke godine kakva je bila potrošnja u odnosu na prethodne. Siguran sam da je bolja nego lani, a vidjet ćemo je li bolja od 2019. Ja vjerujem da jest. Segment nautike je dobro popunjen, a znamo da su nautičari tradicionalno najveći potrošači- odgovara Staničić.

Prošle godine su sezonu spašavali domaći turisti, a ove godine se pojavljuju napisi kako im se otkazuje smještaj zbog stranaca koji su spremni platiti više. 

- Mislim da su to izolirani slučajevi, da to nije praksa naših privatnih iznajmljivača. Oni koji se dugi niz godina bave iznajmljivanjem i pružanjem usluga cijene svakog gosta, bio on domaći ili strani. Naglašavamo u kamapnjama gostoljubivost i dobrodošlicu svim turistima. Moram reći da smo u HTZ-u posebno posvetili pažnju domaćim turistima, pojačali promociju i imamo proast među njima- rekao je Staničić.

06. prosinac 2023 08:04