StoryEditorOCM
ForumTEMELJITA PROVJERA:

‘DJECA SU NAM U OSAM UJUTRO STIGLA NA GRANICU I JOŠ UVIJEK SU TAMO!‘ Roditelji poslali u Milano autobus po svoju djecu, no zapeli su na Pasjaku

Piše Luka Benčić, Jutarnji.hr
25. veljače 2020. - 14:37

Novinar Jutarnjeg lista, Marijan Projić, čitavo je jutro proveo na graničnom prijelazu Pasjak, gdje je zapeo pokušavajući pokupiti svojeg sina koji je tjedan dana boravio u Milanu. 

Kako nam je ispričao Projić, njegov je sin u sklopu međunarodne razmjene Erasmus, kao učenik riječke strojarske škole, u Italiji trebao provesti tri tjedna stječući praksu u milanskim tvornicama.

Međutim, po izbijanju epidemije koronavirusa u regiji Lombardija, u Milanu je zavladala neka vrsta izvanrednog stanja, sve su škole zatvorene i riječki učenici trebali su se vratiti kući.

- Agencija koja je organizirala njihov boravak, inače iz Milana, odbila ih je vratiti pa smo se mi roditelji organizirali sami. Po djecu je otišao autobus s vozačem i noćas oko ponoći su krenuli put kući. Radi se o 15 đaka i vozaču. Kontaktirali smo i konzulat i MUP, odnosno graničnu policiju i najavili smo im dolazak na granicu oko osam ujutro. Prvo nam je rečeno da neće biti problema, međutim kada su došli na granicu, preuzele su ih sanitarne službe i evo, od osam ujutro popisuju njihove podatke i čekamo da se nešto pokrene - rekao je jedan od roditelja.

Kazao je i da osobna vozila i kamioni normalno ulaze u Hrvatsku.

- Stali smo negdje prije granice. Da smo se automobilima uputili po njih, začas bi bili doma. Međutim, kako su na granici rekli gdje su bili, izdvojeni su i krenule su provjere - rekao je roditelj, napominjući da djeca nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali na koronavirus.

Naknadno je stigla informacija da su djeca puštena u Hrvatsku oko 14 sati. U međuvremenu se na istom graničnom prijelazu, kao i na susjednom prijelazu Rupa, skupilo mnogo automobila i autobusa koji su također bili u koronavirusom zahvaćenim regijama Italije, Lombardiji i Venetu, te sad čekaju pregled sanitarnih službi.

24. travanj 2024 01:13