StoryEditorOCM
ForumUŽAS U ZAGREBU

Dječak kojeg je prignječio lift je stabilno, policija istražuje i servisera. Susjedi su još u šoku: ‘Spasiocima su klecala koljena...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Goranka Jureško/JL
7. prosinca 2020. - 21:14

Šestogodišnji dječak kojeg je u nedjelju prignječilo dizalo staro 90 godina u zgradi u Bulićevoj ulici u Zagrebu oporavlja se u KBC-u Zagreb od stravičnih ozljeda koje je zadobio. Stanje mu je stabilno, a liječnici su optimisti kad govore o oporavku. Zadržan je na liječenju u jedinici intenzivnog liječenja te je, doznajemo, priključen na respirator, a magnetska je rezonanca pokazala da ozljede glave nisu teže i da kralježnica nije stradala. Međutim, ima težu povredu pluća i jetre, uz sve to dijagnosticiran mu je i koronavirus, piše Jutarnji list.

Paralelno s oporavkom zagrebačka policija detaljno istražuje okolnosti koje su dovele do tragedije, odnosno istražuje se i eventualna odgovornost servisera dizala koji je posljednji put u petak, dva dana prije nesreće, obavio kontrolu.

"Tu smo, izdrži"

- O nesreći nemam nikakvih saznanja. Mogu samo reći da je dizalo obnovljeno prije dvije godine, redovito se obavljaju mjesečni kontrolni servisi, a posljednji je bio 4. prosinca - rekla je predstavnica suvlasnika u čijem se stubištu nesreća dogodila.

image
Neja Markičević/Cropix

Tragediji su prethodili dječja igra i istraživanje. Kako neslužbeno doznajemo, oko 15.20 sati dječačić je sa sestrom izašao iz stana na stubište. Igrali su se ispred ulaznih vrata na 4. katu. U jednom je trenutku dječak pozvao dizalo. Otvorio je vrata, ušao u njega i pritisnuo dugme za dolje. Dvokrilna unutarnja te vanjska metalna vrata počela su se zatvarati. Lift je krenuo, a dječaka je očito uhvatila panika, pa je unutarnja vrata pokušavao otvoriti. U tom ga je trenutku gornja strana dizala, koje se i dalje kretalo, zahvatila i počela vući. Dječaka je dizalo pritisnulo u međuprostor između vrata. Spasili su ga vatrogasci u samo tri minute od dolaska.

- U stubištu se čula vriska, puno glasova i dozivanje upomoć. Muški je glas, ne znam je li to bio dječakov tata ili susjed, vikao: 'Tu smo, izdrži, sad ćemo te izvući'. I dječji ženski glas je neutješno plakao. Mislim da dječak nikoga više nije čuo. Zamislite samo koliku je bol trpio - ispričala je za Jutarnji jedna susjeda. Druga kaže da su vatrogascima i jednom policajcu koji je bio uz dječaka doslovno klecala koljena.

image
Neja Markičević/Cropix

- Staloženo su pokušavali na sve moguće načine osloboditi malenog. Odjednom se čulo: 'Vani je, imam ga. Idemo brzo dolje.' Samo su se sjurili niz stepenice. Bio je sav krvav, a čuli smo da su se žurili prema vozilu Hitne jer ga je bilo potrebno reanimirati. Steglo nam se srce svima - prisjetila se druga susjeda. Treća susjeda dodaje da su ju vatrogasne sirene natjerale na prozor.

Manji popravak

- Pitala sam vatrogasce gdje gori kad su krenuli trčati stubištem prema gore. Nisu nosili sa sobom šmrkove. Jedan od njih mi je rekao: 'Bako, nigdje ne gori. Dogodila se teška tragedija.' Lift od potresa izbjegavam, ali zašto taj lift ne staje čim netko počne otvarati vrata? Svi znamo da djeca istražuju. Ovom liftu treba otvaranje na ključ - zaključuje stanarka iz dječakova ulaza.

Iz GSKG-a, koji upravlja zgradom, kažu da je lift star 90 godina, da je zadnji redoviti mjesečni servis bio u 11. mjesecu, a da je godišnji pregled obavljen krajem kolovoza.

- Zbog dotrajalosti opreme dizala u 2018. je izvršen manji popravak. Odluku o tome su donijeli suvlasnici u kojoj su naveli da s izvoditeljem radova sami dogovaraju datum početka radova te da sami kontroliraju i nadziru njihovu izvedbu. Ugovor o izvođenju radova sklopili su s postojećim serviserom dizala, dok je GSKG kao upravitelj samo izvršio plaćanje iz sredstava pričuve - rekli su nam iz GSKG-a, napominjući da ovlašteni serviseri provode redovne mjesečne preglede, a da jednom godišnje pregled obavi i Zavod za tehničku kontrolu.

19. travanj 2024 04:03