StoryEditorOCM
Forum‘PRIGODNI‘ POKLON

Pogledajte kakve je bilježnice HDZ podijelio školarcima, nisu svima sjele: ‘Imam što vidjeti‘

Piše Hana Perković/SD
7. rujna 2021. - 12:46

U Općini Darda u blizini Osijeka djeca su na prvi dan škole dobila prigodni poklon od HDZ-ova Općinskog odbora. Učenicima su podijeljene bilježnice s nacionalnim simbolima istaknutim na koricama.

Na bilježnici piše: 'Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili. Nemamo ništa s tim!'

Sestra dvanaestogodišnje djevojčice koja se kući vratila s navedenim poklonom fotografirala je sporni dizajn i uz komentar ga podijelila na svom Facebook profilu.

- Izbio mi neki osip po tijelu, mislim da je u pitanju alergijska reakcija na ovo - započela je, podijelivši fotografiju bilježnice.

image
Screenshot/facebook

Tekst njene objave prenosimo u cijelosti.

'Dakle, prvi dan škole, dolazi moja sestra (12) kući i kaže, dobili smo bilježnice u školi. Pogledam ja te bilježnice, kad ono imam šta i vidjeti. Na ovoj fotografiji je bilježnica koju je moja dvanaestogodišnja sestra, a istu takvu i drugi njezini vršnjaci, dobila u školi. U školi koja vrvi od nacionalnih manjina (ne samo ovih problematičnih, strašnih Srba, već nekih desetak manjina), što učenika, što profesora i ostalih zaposlenika škole.

Ako su se slučajno zalomili neki roditelji (poput mojih) koji nisu svoju djecu naučili koja je razlika između "naših" i "njihovih", Općina se pobrinula da se djecu ipak upozna s gore navedenim pojmovima.

S ponosom kažem da ova bilježnica ide za potpalu, moja sestra to sigurno neće nositi u školu.

Hdz Općinski Odbor Darda hvala na poklonu' - poručila je djevojka.

U komentarima ispod objave okupili su se njeni istomišljenici, a na primjedbu je odgovorio i HDZ Općinski odbor Darda.

- Gospođo Dobi, to je Vaša sramota i vaš odraz poštovanja prema državi u kojoj živite! Ako vas vrijeđa hrvatska zastava i hrvatski vojnik onda vam nije jasno gdje živite i nije vam jasno da manjine moraju poštovati državu u kojoj žive na isti način na koji većinski narod poštuje prava tih istih manjina koje se sada bune! Lp - napisali su u komentaru. 

image
Screenshot/facebook

Za mišljenje smo pitali i ravnatelja.

Ravnatelj Osnovne škole Darda Janoš Boni kaže kako je tek koji trenutak prije našeg razgovora doznao za pritužbu bivše učenice te je upravo čitao komentare roditelja kad mu je zazvonio telefon. Nekoliko minuta ranije prvi je put vidio i bilježnice. 

- Već četvrtu godinu zaredom iz Općine dobivamo bilježnice koje prvi dan škole dijelimo učenicima. Dobili smo ih u zatvorenim kutijama. Dizajn nismo unaprijed vidjeli ni odobrili, to je poklon od Općine - objasnio je ravnatelj.

Ipak, naglašava da u navedenom dizajnu ne vidi ništa sporno.

- Ništa strašno, zastava i silueta vojnika. Ja u tome ne vidim ništa loše, to je izraz domoljublja. Nova školska godina počinje s pogledom na hrvatsku zastavu i s himnom. Ne odobravamo politička obilježja, ali općinska su svake godine bila istaknuta na koricama novih bilježnica. Prethodnih godina imali smo fotografije naše Općine, dvorac, uz hrvatsku zastavu… - rekao je naš sugovornik.

- Prethodne tri godine pregledali smo bilježnice prije njihovog dijeljenja, ali ove godine one su nam dostavljene u zadnji čas. Svakako, u prikazanim simbolima ne vidim ništa loše - zaključio je Boni.

18. travanj 2024 13:13