StoryEditorOCM
ForumOŠTRA OPTUŽBA

Djelatnici Hitne pomoći: Milanović se vozi helikopterima i ide rodbini u Sinj, a nama ih nedostaje da zbrinemo pacijente, pa pogledajte ove nesreće...

Piše PSD
8. kolovoza 2022. - 19:57

Djelatnici Hitne pomoći okupljeni na FB stranici HITNA uživo 194. objavili su poduži status:

- Iza nas je druga masovna nesreća u nešto više od godinu dana. Nakon prošlogodišnjeg izlijetanja autobusa kod Slavonskog Broda, slična situacija dogodila se kod mjesta Podvorec u kojoj je smrtno stradalo 12 poljskih državljana.

Istovremeno se među nama hitnjacima na društvenim mrežama vodi rasprava je li sustav zakazao ili nije. Jesmo li mogli bolje ili ne?

Je li komunikacija među hitnim prijemima bolnica gdje su pacijenti odvezeni bila dobra? Puno pitanja, a još više različitih odgovora!

Očito je da većina nas hitnjaka želi reformu sustava koji može i treba biti puno bolji i učinkovitiji zbog pacijenata i nas samih.

Ruku na srce, postoje i oni koji kažu, sve je dobro, sve funkcionira, Hitna radi dobro, itd. To su ljudi jeftinog obraza koji svoj stav mijenjaju za tjedan dana dežurstva na nekom od helikoptera, plaćenoj kotizaciji za neki od kongresa ili vodečeg položaja.

Kada smo već kod helikoptera, taj HEMS nam je bolna točka. Svi se stručnjaci slažu da nam je neophodan zbog što hitnijeg zbrinjavanja pacijenata iz udaljenih mjesta i ovakvih masovnih nesreća kojima smo svjedočili, ali država godinama maže oči javnosti kako je hitna helikopterska služba samo san jer para nema.

Možemo reći da smo za cijenu ona dva Rafala koje smo uzeli za dijelove, a koštaju nas 200 milijuna eura, mogli kupiti flotu od 10 helikoptera, urediti baze za njih i obnoviti cijeli vozni park svim zavodima za hitnu medicinu širom zemlje. Ali to državi nije prioritet.

Dok se našim kolegama kvare i zapaljuju desetogodišnja vozila po cestama kao sinoć kod Vukovara, dok se mi ne možemo dogovoriti je li u sanitetu voženo 5 ili 7 pacijenata odjednom, naš predsjednik neki dan ide u posjet obitelji (na Alku) helikopterom, a jučer se zbog ministra Beroša diže helikopter da bi stigao što prije održati press konferenciju u Varaždinu.

Očito da helikopter nije prioritet za zbrinjavanje stradalih bez obzira što su u ovom slučaju bolnice bile na 20 do 25 minuta vožnje, nego mu je namjena brzo pojavljivanje i naslikavanje pred očima javnosti koja se na sve to godinama zgraža i sve to masno plaća. Sve u svemu, dobro došli u Hrvatsku, zemlju čudnih prioriteta! BRAVO MI! - navode 'Hitnjaci'.

18. travanj 2024 04:45