StoryEditorOCM
ForumZNALO SE SVE

Dobili smo potvrdu - grčki incident pripreman je danima! Procurila i priča o sabotaži u snagama reda

Piše Dražen Antolić/SN
8. kolovoza 2023. - 21:08

Nakon nereda poput atenskog, redaju se zgražanje, osude, bijes i zahtjevi za oštrim kaznama, a kroz neko vrijeme sve se lagano zaboravi ili barem gurne u drugi plan. Hoće li ponovno biti tako?

Hrvatska je još jednom osramoćena na isti način kao i u brojnim ranijim prigodama, opet su huligani koje ne zanima nogomet, nego su im motivi sasvim drugi, iskoristili utakmicu, u ovom slučaju Dinamovu, da bi učinili svoje, a nitko ih u tome nije spriječio. Premda su svi koji su to trebali znati bili informirani što se sprema nekoliko dana. Što to govori? Što se krije iza cijele priče?

Dobili smo potvrdu informacije da su i hrvatska policija, i albanska, i crnogorska, i grčka, bile upoznati kako skupina Dinamovih navijača stiže u Atenu, dobili su te podatke i od Interpola i drugih kanala komunikacije, a svejedno teški incident sa smrtnim posljedicama se dogodio. Točno je da su navijači Panathinaikosa imali prste i da su doveli Boyse vlakom do stadiona, nakon što su prije ostavili automobile, no kako je moguće da je karavana automobila, pa makar se kretala u manjim grupama, doprijela do Atene, prošavši golem dio Grčke, da nije zaustavljena?

Jasno je kako nisu imali pravo doći na utakmicu jer službene prodaje ulaznica za gostujuće navijače nije bilo, te da u Atenu mogu ići samo da bi napravili kaos, što je trebalo spriječiti. Ne samo da to nisu organi reda napravili, nego nisu ni osigurali stadion, što je kod nas redovna procedura i radi se dva dana prije susreta visokog rizika, pišu Sportske novosti.

Grčka interventna policija nije se pobrinula za nužnu prevenciju, a pred OPAP Arenom, poprištem teških nereda, pojavila se tek nakon što je krešendo prošao, s pola sata zakašnjenja, uhapsili su 98 ljudi, od toga osmero ozlijeđenih, pitanje je kamo su im pobjegli ostali jer procjene su očevidaca da se radilo o dvjestotinjak napadača.

Tko si racionalno sve to može protumačiti? U Grčkoj su svi ogorčeni, i građani i institucije, tražili su da Dinamo bude izbačen iz Europe, što UEFA nije učinila, ali je zaprijetila da će u slučaju i najmanjeg incidenta u Zagrebu to biti napravljeno. Zagrebački klub nije bio organizator prodaje ulaznica, nije imao veze s huliganima koji su stigli u Atenu, a plaća visoke račune. Bit će kažnjen čak i da se ogled u Maksimiru upriliči na najvišoj razini jer neće mu zaboraviti Atenu.

Ima li se Dinamu što spočitnuti? To što nema dovoljno sposobne ljude, iz AEK-a će reći da su ih iz zagrebačkog kluba upozorili samo kako bi tridesetak Boysa moglo poželjeti kupiti ulaznice i ni na što drugo. Jesu li oni dobili informacije iz MUP-a?

Stručnjaci i čelnici koji zaista vode brigu o klubu morali bi ih imati i proslijediti domaćinu. No, sve su to usputne činjenice jer Dinamo nije bio odgovoran za organizaciju utakmice. S više znanja i vještine mogao se napraviti bolji posao. Glavni je teret na grčkoj policiji koja je odmah, smijenila sedmoricu časnika, no sad je kasno...

MUP kaže kako nije bilo zakonske osnove da im se zabrani izlazak iz Hrvatske, iako se mnogi građani pitaju zašto to nije napravljeno. Dodaje da ih je detektirao i pratio, kasnije su Crnogorci također upozorili Grke da se kreću prema njima, je li to bio nemar ili sabotaža? Kako ih nisu dočekali spremni, a dobro znaju što su nogometni huligani i kakve nerede mogu napraviti.

Dinamo je u utorak trebao igrati za plasman u Ligu prvaka, ali danas mu je mač nad glavom. Nekad smo čitali da navijači rade akcije kao bi potjerali Zdravka Mamića iz Dinama i da su zbog toga gotovo izbrisali Dinamo na nekoliko sezona iz UEFA-inih natjecanja, što se, srećom, nije dogodilo.

Sad će mnogi reći da ovaj slučaj nema pozadinu borbi za vlast u klubu, da je to jednostavno navijača subkultura, “pošorati” se dobro, ispasti faca i hvaliti se godinama. Biti važan i velik onima koji to cijene, iako će se 95 posto ljudi groziti. No, kad je Dinamo u pitanju, i kad znamo kakve se prljave bitke za ovladavanje s njim vode, ne može biti do kraja sigurni da je u pitanju samo to.

Sve će vrijeme pokazati..., pišu Sportske novosti

02. svibanj 2024 02:26