StoryEditorOCM
ForumOBVEZE VJEROVNICIMA

Dobre vijesti za dužnike, bankama stigla direktiva: Prije ovrhe klijentu morate ponuditi alternativu, pa i otpis duga!

Piše Sanja Stapić
4. srpnja 2023. - 12:37

Banke će ubuduće biti dužne restrukturirati dugovanja potrošača prije nego što neki kredit pošalju u ovrhu, čime bi se mogao smanjiti broj ovrha.

Ta nova obveza uvodi se bankama prije eventualnih pokretanja ovršnih postupaka u dva zakona o kreditiranju, stambenom i potrošačkom, radi usklađivanja s europskom direktivom.

Obrasci prethodne procjene prijedloga zakona na javnom su savjetovanju, a zakonske izmjene trebale bi proći sve procedure i stupiti na snagu 29. prosinca ove godine. Iz Ministarstva financija vjeruju da će oni koji imaju poteškoće s otplatom kredita imati koristi od promjene zakona i da je moguće da se smanji broj ovršnih postupaka.

Direktivom 2021/2167 uvode se obveze vjerovnicima da provedu razumno restrukturiranje dugovanja potrošača prije pokretanja ovršnog postupka. Banke mogu potpuno ili djelomično refinancirati ugovore o kreditu i izmijeniti postojeće uvjete ugovora o kreditu.

To podrazumijeva više mogućnosti, kao što su produljenje roka trajanja ugovora o kreditu, promjena vrste ugovora o kreditu, odgoda plaćanja cijele obročne otplate ili njezina dijela za određeno razdoblje, promjena kamatne stope, ponuda odgode plaćanja, djelomična otplata, konverzija valute, djelomičan oprost i konsolidacija duga.

Direktiva propisuje da se u slučaju ustupanja prava vjerovnika iz ugovora o kreditu trećoj strani, potrošač ima pravo pozivati na sva prava koja su mu bila dostupna prije ustupanja, uključujući i pravo na prijeboj ako je to dopušteno u državi članici.

Bankama se uvodi obveza da prije izmjene ugovora o kreditu potrošaču dostave informacije o jasnom opisu predloženih izmjena ili promjena koje uvode po sili zakona, rokove za provedbu izmjena, načine pritužbe koji su potrošaču na raspolaganju, rok za podnošenje pritužbe te naziv i adresu nadležnog tijela kojemu potrošač može uputiti pritužbu.

Savjetovanje za obrasce prethodne procjene izmjena Zakona o potrošačkom i stambenom kreditiranju na javnom su savjetovanju do utorka, 4. srpnja, a nisu izazvale veliko zanimanje, svega nekoliko komentara. Tako ima onih koji se zalažu za to da se propiše broj neplaćenih obroka otplate za pokretanje ovrhe te su uvjereni da bi bilo primjereno osigurati potrošaču barem šest mjeseci kako bi, u slučaju neplaćanja rata kredita zbog gubitka zaposlenja ili bolesti, uspio nastaviti s otplatom.

Zakonodavcu građani predlažu da propiše mehanizam koji bi onemogućavao prodaju tražbina agencijama za naplatu prije određene faze ovrhe ili pokušaja refinanciranja, počeka...

Jedan je od prijedloga građana u javnom savjetovanju da se uvede pravo potrošača na prvootkup potraživanja u slučaju cesije, pod istim uvjetima pod kojima vjerovnik namjerava prodati to potraživanje agenciji za naplatu. Tako bi se omogućilo potrošaču da djelomično podmiri svoje potraživanje prema banci pod istim uvjetima kojima je banci prihvatljivo isto prodati trećim osobama, a potrošač bi imao pravo pokušati restrukturirati svoj dug na financijskom tržištu kod konkurencije vjerovnika.

 

27. travanj 2024 15:23