StoryEditorOCM
ForumRAT ZA CJEPIVO

Dok Europska unija očajava zbog usporene isporuke, u okolici Rima pronađene zalihe s čak 30 milijuna doza AstraZenece. Zna se i kamo su trebale ići...

Piše Željko Trkanjec/JL
24. ožujka 2021. - 14:16

“AstraZeneca skriva 30 milijuna doza [cjepiva] u Italiji.” Tako vrišti naslov na mrežnom izdanju talijanskog dnevnog lista La Stampa. Koji dodaje da su cjepiva uskladištena u Catalentovoj tvornici u Anagniju u oblasti Frosinone u regiji Lazio. 

Riječ je, prenosi Jutarnji list, o cjepivima koja su bila namijenjena za isporuku Ujedinjenoj Kraljevini, ali su ih otkrile talijanske vlasti u istrazi koju je predložila Europska komisija.

Riječ je velikom kontingentu cjepiva koje bi, piše La Stampa, moglo dovesti do prijelomnice kad je riječ o cijepljenju i na Otoku i na Kontinentu. To je gotovo dvostruko više nego što je EU dosad primila od AstraZenece (16,6 milijuna doza), dok bi Londonu to omogućilo da gotovo 15 milijuna stanovnica i stanovnika dobije drugu dozu cjepiva.

Ujedinjena Kraljevina se našla u problemu i zbog kašnjenja proizvodnje u Indiji. Sve skupa klasični casus belli, povod za rat. Ne vatreni, ali oko cjepiva se danas vode ratovi svim drugim sredstvima, od meke do oštre moći. 

Evo i zašto: “Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, što je posljedica novog 'zatvaranja' u Europi, među ostalim, u Njemačkoj i Francuskoj, kako bi se suzbio treći val pandemije koronavirusa. Ulagači se plaše da će to usporiti oporavak najvećih europskih gospodarstava.” 

Bruxelles je već početkom ožujka zaustavio jednu pošiljku cjepiva istog proizvođača Australiji. Sada u EK tumače da smo dosad dobili 70 milijuna doza cjepiva dok je 41,5 milijuna iz Europe izvezeno u 33 države: četvrtina tog broja je otišla u Britaniju. I zato pozivaju sve partnere da budu “susretljivi, transparentni i otvoreni kao što smo mi”. 

image
Fred Tanneau

"Očekivali smo isporuke u stotinama [milijuna], a ne primamo ni četvrtinu", rekla je u utorak zastupnicima Europskog parlamenta glavna pregovaračica Komisije za cjepiva Sandra Gallina. “Razgovarali smo s državama članicama i, naravno, namjeravamo nešto poduzeti, jer ovo je stvarno pitanje koje se ne može ostaviti bez nadzora. Upotrijebit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju da dobijemo cjepivo." 

EK je priznala da je zabrljala nabavu, a onda i distribuciju cjepiva. Američki je predsjednik Joe Biden obećao da će za Dan nezavisnosti, 4. srpnja, svi moći normalno biti okupljeni na roštilju. EU sad razmišlja o jeseni. A posebno je osjetljivo pitanje putovanja jer bi još jedna godina bez turizma mogla biti pogubna za sredozemne države, uključujući i Hrvatsku. Trenutno je stanje najgore u Španjolskoj.

I zato nije isključeno da Italija i EK ne odobre izvozne dozvole. Talijanski premijer Mario Draghi je, čim je preuzeo vlast, oštro kritizirao EK i projekt osiguranja cjepiva. Ne treba dvojiti da će on mirno odlučiti da cjepivo mora ostati na teritoriju EU. 

AstraZeneca se, prenosi Jutarnji list, nije oglasila o ovom slučaju. 

15. travanj 2024 23:28