StoryEditorOCM
ForumPOSKUPLJENJA

Dokad će rasti cijene hrane? Štrucu kruha plaćat ćemo više nego litru benzina, evo što bi još moglo poskupjeti: ‘Građanima preostaje samo jedno!‘

Piše Saša Ljubičić
10. ožujka 2022. - 08:54

Nije dobro. Prvo nas je zaskočila inflacija izazvana tiskanjem novca bez pokrića za vrijeme lockdowna 2020., a onda je Vladimir Vladimirovič Putin pokrenuo ratni stroj i zaradio sankcije zbog kojih trpi ne samo ruska, već i europska ekonomija s obzirom na to da je EU bila vezana s Ruskom Federacijom brojnim trgovačkim ugovorima.

U konačnici, velike svjetske igre i igrice platit će a tko drugi nego "mali čovjek". Potrošač. Prehrambene namirnice poskupjele su od pojave inflacije oko deset posto, a po svoj prilici uskoro bi mogle poskupjeti još najmanje dvadeset posto zbog enormne cijene energenata, ali i činjenice da smo žitarice uvozili upravo iz Ukrajine.   

I prije rata u Ukrajini brašno je "išlo gore". Lani je poskupjelo za 34 posto. I s kukuruzom je ista priča. Njegova cijena je 2021. narasla čak 55 posto. Prosječna cijena bijelog kruha od 500 grama u Hrvatskoj je oko devet kuna, stoga je za očekivati da bi uskoro mogla biti dvije kune veća pa ispada da ćemo kilogram kruha plaćati više nego litru benzina. Za usporedbu, u susjednoj Srbiji kruh je duplo jeftiniji, ali su tamo plaće i mirovine niže oko trideset i pet posto.  

- Najgore od svega je to što je Vlada već poduzela sve što je mogla napraviti, a da bi obuzdala rast cijena osnovnih artikala. Mislim tu na smanjivanje PDV-a. Prvi ju je u tom smislu na nacionalnoj razini logično slijedio Konzum koji je prilagodio svoje cijene manjem PDV-u, a nakon toga isto su učinili i Kaufland i Lidl. To su dobri signali jer daju nadu da će se istim primjerom rukovoditi i drugi trgovci, no ono što obeshrabruje jest činjenica da nam čak jedna četvrtina žitarica dolazi iz Ukrajine i Rusije - kaže ekonomski analitičar Petar Vušković

image
Petar Vušković, ekonomski analitičar
Zeljko Puhovski/Cropix

Imajući na umu da prema podacima sindikata tri četvrtine obitelji u Hrvatskoj jedva podmire mjesečne životne troškove, čeka nas ponovno stezanje remena. Do kada će rasti cijene hrane?

- Dotle dok ne uspostavimo nove opskrbne lance. Trebat će nam vremena za prilagodbu. Nije isključeno da ćemo žitarice uskoro uvoziti iz Južne Amerike. U svakom slučaju će se javiti novi dobavljači ako, naravno, rat u Ukrajini potraje jer o tome ama baš sve ovisi. Naime, puno je otvorenih pitanja: hoće li Rusija bankrotirati do travnja kako se predviđa i hoće li rat prestati ili se čak preliti izvan granica Ukrajine? Trebalo bi dobro upravljati i domaćim zalihama žitarica, što znači da bi umjesto izvoza one trebale završiti na domaćem tržištu - kaže Vušković i savjetuje građane da se ponašaju racionalno.

- U svakom slučaju, treba voditi računa o životnim troškovima. Laički rečeno, trebamo smanjiti svoja očekivanja dok se cijene i ukupna situacija ne samo na tržištu, već i ona sigurnosna - ne stabiliziraju - poručuje Vušković. 

image
Osijek,070322.
Guzve na benzinskim postajama zbog najave poskupljenja goriva.
Na fotografiji: kolona automobila na benzinskoj postaji.
Foto: Marko Mrkonjic/CROPIX
Marko Mrkonjic/Cropix
     

05. svibanj 2024 04:54