StoryEditorOCM
ForumPANIKA NA OTOKU

Dom zdravlja pod opsadom sezonaca iz velike hotelske tvrtke, svi povraćaju i imaju proljev, jedna je osoba završila u bolnici, traži se izvor zaraze

Piše Zadarski.hr
7. kolovoza 2019. - 14:32
hotel

U utorak se otokom Hvarom pronijela vijest da se iznenada razbolio veći broj zaposlenika "Sunčanog Hvara" d.d., najveće hotelske tvrtke na škoju, a koji su smješteni u hotelima "Bodul" i "Galeb" u Križnoj luci, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentica je navodno završila na bolničkom liječenju, što nas je potaknulo da te podatke provjerimo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– U utorak ujutro smo doista dobili informaciju od djelatnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupiranju pacijenata sa simptomima povraćanja, proljeva i grčevima u trbuhu. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedjelju, 4. kolovoza 2019. godine. Toj službi se javilo ukupno dvanaest osoba te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smjeni liječniku primarne zdravstvene zaštite. Možemo potvrditi i to da su svi pacijenti sezonski radnici "Sunčanog Hvara" te da su smješteni u hotelima "Bodul" i "Galeb" – kazala nam je dr. Linda Mihojević, spec. epidemiologinja spomenutog zavoda iz Jelse.

Trenutni kapacitet u navedenim hotelima je oko 500 ljudi, a sretna je okolnost da u njima nisu smješteni turisti. Uglavnom, epidemiolozi u suradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad oboljelima, ostalim djelatnicima i objektima. Međutim, dr. Mihojević dodaje da je pojava još uvijek u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza. No, mi smo pitali što o svemu ovome kažu u hotelskoj tvrtki s velikim renomeom, i u zemlji, i u inozemstvu.

– Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smještena i koristi usluge prehrane u hotelu "Bodul". Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Također, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu. Naravno, možemo dodati i to da kontinuirano surađujemo s nadležnim zdravstvenim službama, te će se tek njihovim nalazom utvrditi radi li se o virozi ili o nekom drugom uzroku – rekla je Marzia Marti iz "Sunčanog Hvara".

A viroze zadnjih dana doista ima na škoju, pa nas ne bi čudilo ni da je to uzrok. Radnici koji su zatražili medicinsku pomoć uglavnom nisu imali temperaturu, a pacijentica koja je završila na bolničkom liječenju, kako neslužbeno doznajemo, istodobno je patila od druge bolesti, pa ju je stoga trebalo zbrinuti baš na takav način.

 
24. travanj 2024 15:25