StoryEditorOCM
ForumAFERA U POŽEGI

Transkripti snimljenih razgovora: Došao si u političku firmu, a ne želiš slušati, učlaniti se u HDZ...

Piše JL
13. siječnja 2021. - 20:04

Gradonačelnik Požege i saborski zastupnik HDZ-a Darko Puljašić i njegov zamjenik, također HDZ-ovac, Mario Pilon nalaze se pod izvidima USKOK-a koji su počeli još u travnju prošle godine, a zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove višestambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

Istražitelji od travnja imaju snimku tajno snimljenih razgovora u kojima prvo Pilon 7. 1. 2020., a potom i Puljašić 14. 1. 2020. od tadašnjeg direktora Komunalca Josipa Viteza zahtijevaju da namjesti poslove na obnovi zgrada nekoliko lokalnih, požeških tvrtki.

Vitez je, pak, prethodno dobio informaciju što će se od njega tražiti, pa je na razgovore s čelnim ljudima Grada došao "naoružan" diktafonom te je tajno snimio sve o čemu su razgovarali.

Jutarnji donosi dijelove snimljenih razgovora gradskih čelnika Darka Puljašića i Marija Pilona s Josipom Vitezom.

Vitez: Gle, rekao sam ti svoj stav koji se neće promijeniti.

Pilon: Neću te nagovarati ništa Josipe više.

Vitez: Sve ove koje si spomenuo će dobiti upite.

Pilon: Radi po svome. Ja ću izvijestiti gradonačelnika da nisi za i da ćeš raditi po svome. Ne želiš slušati, u HDZ da se ne želiš učlaniti i to je to. Ti moraš znat’ da si došao u političku firmu, da si došao politički, ti si politički instaliran. Tebe je politika dovela. Ti nisi došao na ovo radno mjesto svojim znanjem, sposobnostima, zaslugama. Došao si politikom, jer si imao uvjete. I to je to. Crta.

Vitez i dalje pokušava objasniti Pilonu da prihvaća raditi sve kako je po pravilnicima EU.

Pilon: Nitko ne kaže da radiš drugačije...

Vitez: Mario, to je zaobilaženje.

Pilon: Nije.

Vitez: Mario, to je zaobilaženje.

Pilon: Josipe, dobiješ sedam adresa, kažem ti sedam adresa. Nek’ oni, tih sedam firmi radi, nek’ ti oni kažu hoće međusobno, hoće još nekog, dvojicu-trojicu s kim su dobri, pošalješ na te adrese, oni budu najpovoljniji i dobiju posao koji smo se mi dogovorili. Što je tu kontra? Ništa... 

I Puljašić je pokušao nagovoriti Viteza, što se jasno iščitava iz objavljene snimke.

"Ne želim ti pametovat', popovat'. Neću te čak ni uvjeravati, prijetiti ti neću ni u kom slučaju, to nije moj stil. Ja to ne radim. Ja sam tebi pokazao dovoljno koliko ti vjerujem. Koliko tebi to vrijedi, to ćeš ti sada pokazati... Nabit ćeš im svima trošak, zamjerit ćeš se meni i svim ovim ljudima koje nećeš izabrati... Na onaj popis što ti je Mario rekao dodaj tog Šulca, to je dobar dečko, korektan i imat ćeš sasvim dovoljno za sve njih. Didović je to odradio savršeno. Didović, Mario Bekić, savršeno...", rekao je gradonačelnik, koji spominje i Tomislava Didovića koji je uoči Božića, nakon smjene Viteza, imenovan novim direktorom Komunalca, te Marija Bekića, prethodnog direktora Komunalca, a danas čelnog čovjeka komunalne tvrtke Tekija u Požegi. 

No, Vitez ih nije poslušao u potpunosti, a zato je u konačnici vjerojatno i smijenjen. Istina, pozvao je požeške tvrtke koje su mu spomenuli Pilon i Puljašić, ali je pozvao i tvrtke iz Osijeka, Zagreba, Slavonskog Broda i Našica, a epilog je bio da je u takvoj vrsti nadmetanja postignuta 500.000 kuna niže cijena. 

Umjesto 2,3 milijuna kuna za radove, postignuta je cijena od 1,8 milijuna, pri čemu se 85 posto financira iz sredstava EU, a 15 posto plaćaju suvlasnici zgrada. Time je suvlasnicima zgrada ušteđeno 75.000 kuna. 

Komentare ovog slučaja tražili smo od svih aktera. Puljašić nam se ispričao, napisavši u poruci da ima covid-19 te da nije u stanju bilo što komentirati. Pilon se nije javljao. 

20. travanj 2024 12:29