StoryEditorOCM
ForumAFERA AGROKOR

DORH uzvraća udarac: glavni državni odvjetnik otkrio koji su slijedeći koraci u slučaju protiv Todorića

Piše PSD
8. studenog 2017. - 21:26
dinko cvitan

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan najavio je mogućnost da pravosudni organi Velike Britanije u ime DORH-a ispitaju Ivicu Todorića, a usput je najavio mogućnost otvaranja novih istraga.

- Nije dobro komentirati odluke drugih međunarodnih tijela ili država s kojima ostvarujemo međunarodnu suradnju, moramo voditi računa o ljudskim pravima svake osobe. Mi, primjerice, nismo spomenuli čak niti inicijale, moramo poštivati ljudska prava svake osobe i osigurati pravično suđenje, istaknuo je glavni državni odvjetnik komentirajući na novinarsku molbu izjavu premijera Andreja Plenkovićada je iznenađen odlukom britanskog suda, prenosi N1.

Potom je državni odvjetnik na pitanje je li iznenađen datumom sljedećeg ročišta Ivice Todorića (travanj 2018.) nakon novinarskih nagovaranja ipak dao odgovor da mu je ta odluka neuobičajena, ali i da to ne znači da mora biti tako, ali može biti tako.

Cvitan je demantirao Todorićeve navode da se radi o političkom procesu, a o sljedećim potezima DORH-a je rekao:

- Moramo postupati sukladno odlukama koje donose tamo nadležna tijela, a usput se moramo suzdržavati od komentiranja odluka drugih međunarodnih tijela ili država. DORH razmatra mogućnost da putem europskog istražnog naloga Ivicu Todorića u ime DORH-a ispita pravosuđe Velike Britanije. Kriminalistička ispitivanja i dalje su tijeku i rezultirat će novim istragama. Ako ova osoba bude predmetom istrage, tražit će se dodatni zahtjev za izručenjem. Radi se o najobimnijem predmetu na kojem je DORH ikada radio.

Cvitan se nije htio upuštati u nagađanja treba li raditi istražno saborsko povjerenstvo za Agrokor dok traje istraga DORH-a, ali kaže da mu nimalo ne smeta.

- Ovo što gledam, daleko je to od onoga čime se mi bavimo, sigurno ova razina nema veze s onime što rade forenzičari.

Državni odvjetnik nije htio komentirati Todorićeve riječi da je to bila 'njegova mala pobjeda', a usput je priznao da će cijeli proces oko Agrokora trajati godinama.

- Bit će ovo nešto što će dugo trajati, ali ne 20 godina - naglasio je Cvitan i upozorio da su rokovi policije i DORH-a u satima, danima i mjesecima, maksimalni rok je godina i pol, a može i duže, ali tu su i prigovori, može se odrediti rok u kojem će se istraga dovršiti.

25. travanj 2024 22:30