StoryEditorOCM
ForumEKSKURZIJA IZ PAKLA

Došli u Lloret de Mar, poljubili vrata hotela, porazbolijevali se pa potrošili sav džeparac da ne bi spavali na ulici: Za sve je kriva profesorica Martić koju svi zovu Shakira!

Piše psd
22. srpnja 2018. - 21:31
Capture_shakira.JPG

 

Iako su uredno platili po 340 eura za aranžman, vozili se više od 20 sati i radovali kao nikad u životu, učenici Devete beogradske gimnazije poljubili su vrata hotela u španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar kod Barcelone te su se na kraju razočarani i ogorčeni vratili u Beograd - prenosi portal Slobodne.

Ekipa Kurira dočekala je očajnu djecu koja su odmah potrčala u zagrljaj svojih zabrinutih roditelja, dok profesorica Snežana Martić, koju i roditelji i učenici među sobom zovu Shakira i koja je organizirala cijelo putovanje, nije bila raspoložena za izjave, dapače - pobjegla je od novinara.

Djeca su na put krenula 11. srpnja, da bi već na prvoj stanici, u španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar, umjesto da ih smjeste u hotel, ostali na ulici.

Ispostavilo se da smještaj nije ni bio uplaćen, a za organizaciju putovanja, koje navodno nema veze sa školom, nego je riječ o inicijativi same profesorice, bila je zadužena agencija 'B2R', koja je počela s radom tek početkom ove godine.

Po dolasku u Španjolsku dio učenika se razbolio.

- Kći mi kaže da ima dosta bolesnih, povraćaju, dobili su proljev... Nema liječnika pa si djeca međusobno pomažu lijekovima koje su im roditelji dali da ponesu za svaki slučaj - ispričao je ogorčeni otac jedne djevojčice koja je otišla na ekskurziju.

Flamingo i Samba

Da situacija bude još gora, djeca su ostala bez novca. Po riječima ovog roditelja, nakon što ih nisu primili u predviđeni hotel "Flamingo", predstavnik turističke agencije je prišao učenicima i tražio ih novac "tko koliko ima, da se plati sad smještaj, pa će on kasnije sve srediti".

- Djeca su naivna, nemaju iskustva, oni su samo htjeli ostati na moru. Moja kći je dala sav novac koji je imala kod sebe. A prije toga im je već uzeo gomilu novca, kada su bili u autobusu, na putu prema Španjolskoj - tvrdi otac i pojašnjava da je riječ o novcu namijenjenom za fakultativne izlete, koji su se plaćali dodatno.

- Moja kći i tri njezine kolegice izabrale su neka četiri izleta u Barceloni, koji koštaju ukupno 140 eura. Predstavnik turističke agencije je pokupio taj novac od djece po ulasku u autobus, a na izlete nisu išli. Javila mi je da od jutros od 10 sati sjede u autobusu jer su im rekli da će ih voditi na jedan izlet. Predstavnik agencije inzistira da vozači krenu, a oni kažu da ne mogu bez vodiča. Cijeli dan se prepiru, jedan od vozača je u svađi razbio svoj telefon. Djeca su jako razočarana svime što se događa - rekao je zabrinuti otac u vrijeme dok mu je kći još bila u Španjolskoj.

Djeca su na kraju za već plaćen aranžman od džeparaca morala ponovo platiti noćenje u drugom hotelu, koji nosi ime "Samba", neki od obećanih i plaćenih izleta nisu bili ni održani, pretposljednjeg dana napustio ih je i vodič iz agencije... Jedina svijetla točka u ovoj prevari je što postoji garancija putovanja i svi će biti obeštećeni.

Ucjena za ocjenu

Gotovo svi roditelji svjedoče da profesorica Shakira ovakva putovanja organizira godinama i da su ona zapravo uvjet za dobru ocjenu iz povijesti, predmeta koji predaje. Također, brojni roditelji tvrde da do sada ni za jednu ratu takvih njezinih "privatnih ekskurzija" nisu dobili priznanicu i da je profesorica novac uzimala što po kafićima, što u školi, tijekom nastave.

Roditelji, koji su inzistirali na anonimnosti zbog straha, ispričali su da Shakira konstantno "izlazi iz okvira školstva", a da njihova djeca proživljavaju torturu ako odbiju s njom ići na neko od putovanja koje organizira.

Ovo su potvrdili i Shakirini kolege, koji kažu da ona pritiske na djecu i roditelje vrši perfidno te nikada nisu uspjeli prikupiti dovoljno dokaza kako bi je i formalno prijavili. Uvjereni su i da je netko štiti.

Kako se doznaje od roditelja bivših učenika Devete beogradske gimnazije, godinama je praksa da profesori ove škole organiziraju putovanja za djecu, mimo ekskurzija i u vlastitoj režiji, čak i prije Shakirinog dolaska u ovu ustanovu, 2016. godine. Međutim, telefon direktora gimnazije Dejana Josipovića od početka ovog skandala je isključen i on se nijednom do sada nije oglasio povodom cijelog slučaja.

S profesoricom na moru

A upravo ustaljena praksa takvih putovanja bila je motiv mnogih roditelja da puste djecu s profesoricom, ne sluteći što bi se moglo dogoditi.

- Puno mi je sigurnije da dijete pošaljem s profesoricom na more, nego da ide sama u Budvu, kada već nemamo novca za zajedničko ljetovanje. Čuo sam da su i ranije djeca iz ove gimnazije išla s profesorima i da je sve bilo u redu. Ovo je bio moj poklon kćeri za 18. rođendan, jako mi je žao što se sve ovo dogodilo. Sada mi je samo bitno da se vrati kući živa i zdrava - rekao je očajni otac jedne djevojčice.

Kako je ispričao, samo putovanje do Barcelone košta oko 340 eura, a fakultativni izleti dodatno se doplaćuju. Pritom, tvrdi ovaj otac, ni o jednoj uplati ne postoji pisani trag.

- Plaćanje je podijeljeno na 10 rata, a do svakog 19. u mjesecu, djeca bi odnosila u školu dio novca i davala ga Shakiri na satu. Ja sam do sada uplatio sedam rata - ispričao je ovaj roditelj.

Po svjedočenju i drugih roditelja koji imaju iskustva sa Shakirinim načinom rada, uobičajeno je da za putovanja s njom ne postoji pisani trag o uplatama.

- Davali smo joj novac na ruke, kroz rate, a ona nama rukom ispisane priznanice. Stalno je obećavala ugovor putovanja, ali je uvijek odlagala. Na kraju ga nitko od nas nije ni dobio - rekli su za Kurir roditelji.

04. svibanj 2024 15:18