StoryEditorOCM
ForumPRIPADNIK 'DILERA S KARIBA'

Doznali smo tko je Hrvat koji je na Gibraltaru uhićen zbog 155 kilograma kokaina

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
12. prosinca 2019. - 13:30
profimedia-0265062937

Nikola Katić (43) kojeg je gibraltarska policija uhitila u ponedjeljak bio je na tjeralici jer je za njim bio raspisan europski uhidbeni nalog zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju 155 kilograma kokaina vrijednog devet milijuna funti, izvijestio je u srijedu portal Andalucia Informacion.

Katić je uhićen u području Waterport Terraces na Gibraltaru, britanskom poluotoku na jugu Španjolske. Županijski sud u Zagrebu je u veljači ove godine raspisao za njim europski uhidbeni nalog. Katić bi u četvrtak trebao biti izveden pred istražnog suca na Gibraltaru.

Katić je bio dio skupine koju je predvodio Miroslav Mike Aničić, a koju su u medijima nazvali "dileri s Kariba". Između 2010. i 2011. u Hrvatsku su avionom prokrijumčarili oko 180 kilograma čistog kokaina s Bahama i Dominikanske Republike.

 

Cijela skupina razotkrivena je u međunarodnoj policijskoj akciji Spider web (Paukova mreža) kada su 2011. u Austriji uhićeni Aničić, inače kanadski Hrvat, i njegova djevojka Marina Gašpar. Tada je u njihovu vozilu nađeno 100 kilograma kokaina, a Aničić se poslije branio da je mislio da prevozi novac, a ne kokain.

Branio se da su ga na krijumčarenje kokaina natjerali neki Kolumbijci kojima je dugovao ogroman novac, konkretnije četiri milijuna dolara.

Na ponovljenom suđenju 2018. Aničić je dobio 13 godina zatvora, a tajanstveni David Molina, kojem se jedinom sudilo u odsutnosti, devet godina zatvora. Nikola Katić dobio je 11 godina zatvora. Na kazne zatvora od četiri godine do četiri godine i 11 mjeseci bili su osuđeni Milan Stevanović, Marina Gašpar, Davor Matić, Gordan Čovčić, Željko Kostić, Ivan Marić i Simo Čančar, a svima njima izrečene kazne su potvrđene.

Aničić i Katić zajedno moraju vratiti 14,5 milijuna kuna, odnosno svaki po 6,9 milijuna kuna.

Tijekom suđenja dijelu optuženika isteklo je maksimalno trajanje istražnog zatvora pa su morali biti pušteni da se brane sa slobode. Tako je Katić i pobjegao iz Hrvatske.

26. travanj 2024 12:32