StoryEditorOCM
ForumIZRUGUJE LI SE ŽIRI U "SUPERTALENTU" S PAMELOM, SANDOM I ANITOM?

Dr. Nazor komentira: Koncept je gadljiv, kandidate treba zaštititi, ako već nisu samokritični!

Piše SD
23. listopada 2019. - 23:55
SAND.JPG

Nova sezona 'Supertalenta' već je prikovala brojne Hrvate uz televiziju.

Vidjeli su krasne potencijalne pjevačke zvijezde, performere, ali i one koji se nisu baš iskazali.

Njih je žiri 'dotukao', a komentari na društvenim mrežema zadali završne udarce.

Jedna od takvih nedvojbeno je bila i Osječanka sa splitskom adresom, Pamela Midžić, koja se u Supertalentu predstavila s pjesmom Maje Šuput.  

Sa sestrom Patricijom 2017. godine nastupala je na audiciji za show Zvijezde, no njen nastup nije oduševio žiri, u njemu su tada sjedili Tony Cetinski, Goran Lisica Fox i Maja Bajamić. 

Sličan scenarij ponovio se i nakon nastupa u 'Supertalentu'.  Martina Tomčić rekla joj je da moraju oprati uši oni, koji ju uvjeravaju da dobro pjeva.

- Nije mi dobro. Oćeš molim te stisnuti crveni gumb? Žena mi je oskvrnula pjesmu! - vapila je Maja okrenuvši se prema Davoru Bilmanu.

Završila na Hitnoj

Maji je, što je vidljivo i na snimci "momentalno došlo loše", pa je morala i glavu pognuti.

 

Osječanku je žiri jednoglasno izbacio iz daljnjeg natjecanja, a komentatori na društvenim mrežama su je 'sasjekli'. 

Djevojka je zbog stresa na kraju završila na Hitnoj, prenijeli su mediji.

Ali mlada Pamela ne odustaje. Planira se i iduće sezone prijaviti u show.

Sanda Sandali, 60-godišnjakinja umirovljenica, te kako se predstavila, pjevačica i dizajnerica, koja se deklarirala kao operna pjevačica pa odlučila izvesti zahtjevnu pjesmu, također se našla na meti krajnje neugodnih komentara.

Kad je krenula s nastupom, Martina Tomčić je komentirala:

-O Isuse moj Bože, ljudi kaj je ovo? Malo joj nije dobro...

- Ja vjerujem da je ova nehumana tortura potpuno za vas nebitna, jer vi ste doživjeli ono po što ste došli.

Mi smo otrpjeli ono za što smo plaćeni i što moramo tu sjediti. Osmijeh na licu je tu, haljina je tu ali ja vas doista, ali doista, više nikad ne želim čuti - rekla joj je Martina, nakon što su je pustili da pjeva gotovo osam minuta.

Mnogi su nakon showa postavljali pitanje zašto su Sandu pustili da pjeva skoro osam minuta, ako je na samom početku, pa i koju minutu kasnije, bilo jasno kao dan, da ista neće proći dalje i da je žiri cijelo vrijeme dok je ona pjevala komentirao i bio i uvredljiv?

 

Sličnu sudbinu od strane žirija, konkretno Maje Šuput, koja ju je poticala da se predstavi "s još jednom pjesmom", pa s još jednom, snašla je i 34-godišnju Anitu Težački, koja se predstavila kao domaćica, supruga i majka, ali i nekadašnja sudionica Malnarove "Noćne more".

- Vi pjevati ne znate, niste za scenu. Za mene osobno apsolutna noćna mora, a za jedan dio gledateljstva ostvarenje njihova sna - poručila joj je Martina.

 

Ako svaki od kandidata produkciji šalje podatke o sebi ranije, žiri je mogao već steći dojam o njima. Zbog čega su Sanda, Anita i Pamela u konačnici izložene ovakvom "ruganju"?'

Pitanja na tu temu poslali smo produkciji showa na Novoj TV, no nisu nam bili voljni odgovoriti na pitanja.

Zabava je bit svega

U neformalnom razgovoru kratko su samo kazali da je to takav show, format je takav kakav je, kao i da prate trendove i istraživanja i njima se i vode.

Bit emisije je zabava, podvukli su, te nam poručili i kako su naša pitanja "skrojena sa četiri susjede", subjektivna.

Sve smo prokomentirali i s uglednom psihologinjom, dr. Mirjanom Nazor.

- Ne znam koncept Supertalenta, odakle je preuzet, je li dopušteno žiriju da se tako ponaša, da li im je zadatak da se rugaju i komentiraju, u to ne bi ulazila - komentirala je splitska psihologinja.

U svakom je slučaju to gadljivo, da su stvari tako posložene, ako je to istina, veli. Naravno da nije u redu tako se ponašati, ističe.

- E sad, s druge strane, nitko te kandidate nije vukao za rukav i prisiljavao ih da se prijave, sve su to slobodne odluke, ali žiri svoje istupe mora dozirati - ističe Nazor.

- Granice moraju postojati, i takve kandidate, da se tako izrazim, valja zaštititi, ako već sami nisu samokritični. Jednostavno ih treba na prvu odbiti. To nikako ne daje pravo okolini da se tako ponaša - objašnjava dalje psihologinja i sveučilišna profesorica u mirovini.

-Lako je, kad su odrasli u pitanju, ali taj show nedjeljom navečer zajedno gledaju roditelji i oni koje moramo zaštititi, djeca. Odrasli donekle i mogu shvatiti kako show funkcionira, ali što je s djecom? Kakvu poruku njima šaljemo? Da sutra dođu u vrtić i u školu i preuzmu obrasce koje su dan ranije vidjeli na televiziji?- pita se dr. Nazor.

Dijete ne razumije, i njemu će ruganje i opasno komentiranje biti normalno. A to je, kažem vam, veoma veoma opasno, zaključuje dr. Nazor.

Povijest showa

Supertalent je hrvatski talent show koji se prvi puta u Hrvatskoj prikazao 2009. godine. Dio je međunarodno poznatog 'Got Talent'  serijala. Riječ je o emisiji koja preko audicija traži talente, od pjevanja, plesa, imitacije, sviranja te raznih ostalih vještina i talenata. Voditelji emisije u prvih šest sezona bili su glumci Rene Bitorajac i Igor Mešin.

U sedmoj sezoni, aktualnoj, dolazi do izmjene voditeljskog para. Uz Igora Mešina voditeljsku palicu preuzima i Frano Ridjan. U sedmoj sezoni žiri čine Maja Šuput Tatarinov, Martina Tomčić, Janko Popović Volarić i Davor Bilman.

Sve je u ugovoru

Svi kandidati koji prođu audiciju potpisuju ugovor o tajnosti dok ne završi show. Kako neslužbeno doznajemo, u njemu, između ostalog, jasno piše da prihvaćaju sve uvjete koje postavlja produkcija, pa i one da ih se javno izruguje. Sve ako i piše, postoji li nešto što se zove osjećaj za mjeru?

02. svibanj 2024 03:04