StoryEditorOCM
ForumROMANSA IZ PAKLA

Drama Ljubice (70), žrtve vjernog gosta njezine kuće za iznajmljivanje kraj Plitvica: "Evgenij je došao kao fini gost i zaveo me!"

Piše Mario Pušić/Jutarnji list
13. rujna 2020. - 21:41

Prekrasna etnovila dugogodišnje iznajmljivačice, gospođe Ljubice Javorine (70) u mjestu Jezerce na Plitvičkim jezerima tik uz Ličku magistralu, sa šest apartmana naslonjenih na šumove Plitvica s jedne i hladovinu stoljetnih šuma s druge strane, ove godine nije primila nijednog gosta. Koronavirus iz Kine je njezinim kolegama iznajmljivačima upola smanjio prihode, međutim “virus” koji je njoj gotovo uništio život dolazi iz Yakutska u ruskom Sibiru, zove se Evgeny B. i ima 62 godine. Priča je do sada nezabilježena u Hrvatskoj, zvuči nestvarno i djeluje kao izvrstan predložak za filmski triler.

Čovjek kojega je primila kao gosta-turista iz daleke zemlje na nekoliko dana, priča nam ova umirovljena stomatologinja, njezin je život pretvorio u pakao. Najgore od svega je što je on, u to je uvjerena, kontrolira i danas online iz svoje domovine, te joj je zbog toga ozbiljno ugrožena imovina, prihodi i oko milijun eura vrijedna kuća.

Simpatični Rus koji ju je zaveo ne samo da joj je slomio srce, već, smatra ona, čini sve da se dokopa njezine vrijedne kuće. Sa svim svojim saznanjima i dokazima koje joj je pomogao prikupiti privatni detektiv, kojega je zbog toga angažirala, već ovoga tjedna obratit će se policiji. Prije toga svoju je životnu dramu odlučila podijeliti s čitateljima Nedjeljnog Jutarnjeg.

Tražila srodnu dušu

- Kao gosta sam ga tretirala svega četiri ili pet dana u svibnju 2018. godine. Došao mi je na vrata, ja sam ga uredno prijavila preko turističke zajednice kao i sve druge goste. Zbližili smo se nakon nekoliko dana. Uvukao mi se pod kožu, kako bi se to reklo. Naš odnos bio je prijateljski, ali je ubrzo prerastao u romansu. Ostao je praktički živjeti sa mnom naredna dva-tri mjeseca. Nisam primijetila da se događa nešto čudno, a kako i bi, kad je bio divan, vrlo vrijedan čovjek, znao je popravljati sve što bi vidio, kosio je travu, kuhao je ručak, sa mnom je pospremao sobe za turistima, skupa smo šetali, išli na more.

Da, moram priznati da sam u tom trenutku bila za njega emotivno vezana, potvrđuju mi i moji rođaci da se to vidjelo. Gledajte, toliko se trudio oko mene, bio je kavalir u svakom pogledu i meni se to dopalo. Sad znam da sam pogriješila, ali tada nisam mogla ni naslutiti u kojem pravcu će sve ići - kaže nam dr. Ljubica Javorina.

On je govorio ruski, ona hrvatski, ali su se dobro sporazumijevali. Za ljubav, mislila je, nema jezičnih barijera, iako joj je bilo malo čudno što za jednog Rusa, koji ranije nije imao veze s Hrvatskom, ne samo da dobro razumije, već i prilično dobro govori naš jezik. Poslije joj je palo na pamet da je u njemu bilo još sumnjivih sitnica, detalja na koje nije obraćala pažnju. Za jednog umirovljenog bagerista koji taj posao još uvijek radi honorarno u jednom rudniku u Sibiru, kako joj se predstavio, imao je vrlo široko opće znanje, a jednom ga je “uhvatila” kako se opušta uz klasičnu glazbu. To joj je bilo ugodno iznenađenje u tom trenutku, međutim, tek će kasnijim analizama to dodati kao još jednu nelogičnu recku u profilu neobičnog gosta. Ili je posve normalno da se građevinski radnici u Rusiji opuštaju uz Čajkovskog?

Uostalom, zašto bi jedan sibirski bagerist odlučio sam doći razgledati Plitvička jezera i kako to da je baš odlučio pokucati na vrata “Javorina House”, pitali smo onako više za sebe u konobi gospođe Ljubice, gdje nas je ugostila. To vjerojatno nije bila slučajnost, već pomno odabrana destinacija, no ne zbog plitvičkih ljepota, već zbog same gospođe Ljubice, sasvim je izvjesno nakon sljedećeg detalja koji nam je otkrila.

- Prije 10 godina umro je moj suprug Milan. On mi je bio sve, jer nismo imali djece. Odjednom sam ostala sama i obuzeo me strah da ću dočekati starost u samoći. Objavila sam svoju fotografiju i biografiju na jednoj ruskoj stranici za upoznavanje. Ostvarila sam nekoliko kontakata, no sve je ostalo na dopisivanjima. Evgeny me tamo vjerojatno pronašao, a onda nije imao težak posao doznati detalje oko moje imovine, pozicije kuće itd. Vjerujem da je zato došao na moja vrata. Sve ostalo bi bila prevelika slučajnost - kaže Ljubica.

Sa suprugom je živjela u Vukovaru gdje je imala i svoju zubarsku ordinaciju. Zatvorila ju je i vratila se sa suprugom na imanje na Plitvicama, međutim, on je tamo ubrzo preminuo. Pokušavala je pronaći novu srodnu dušu, pa je išla na više sličnih internetskih stranica, na ovoj, kaže, nisu bili Rusi, već masa Amerikanaca s kojima je ona ostvarivala kontakte, no čini se da se među njih

- Da, vrebao me odavno, sada je to i meni jasno. Jer, zašto bi inače sa sobom donio i svoj rodni list koji mi je svako malo davao da se oženimo. U početku je kao razlog navodio papirologiju, jer kad bi se oženili više ne bi morao raditi vizu, već bih dobio boravak na pet godina. Ja, nažalost, ni tada nisam sumnjala u njegove loše namjere. Čak, moram priznati, da je to izveo na neki romantičniji način, možda bih i prihvatila, ovako nisam, ali nisam bila ni daleko od te odluke. Srećom, takav scenarij je spriječila moja rodbina s Mukinja, s kojom sam ga upoznala. Njima je tu bilo nešto čudno, meni nije, jer mi je bilo drago da konačno imam nekoga tko je ljubazan, tko mi pomaže, popravlja i na koga se mogu osloniti - otkriva Ljubica Javorina.

U ljeti 2018. Evgeny se vraća u Rusiju, no kontakt, i to vrlo intenzivan, s Ljubicom je nastavio putem interneta. Ona je u svojem računalu tada primijetila neke čudne stvari, nekakav plan zarade u dolarima na ruskom, više nije mogla otvoriti svoje račune na popularnim svjetskim turističkim oglasnicima Airbnb i Booking, preko kojih su joj dolazili skoro svi gosti, vidjela je da je blokirana. Jedna talijanska gošća uputila je pritužbu jer joj je netko izbrisao rezervaciju za Ljubičin apartman, a njoj nikako nije bilo jasno što se to događa.

Tražio darovne ugovore

- Sve mi je postalo jasno kada je opet došao k meni iz Rusije u svibnju 2019. godine. Tada mi je blokirao Facebook, moj privatni i od kuće. Imao je namjeru skidati zaradu s Bookinga. Međutim, nikada mi ništa nije priznao, samo bi govorio da on ništa nema s tim. Čak ni onda kada sam pronašla njegov broj telefona u svojem računalu kao kontakt. Kada Booking naplati za mene iznos od gosta, on ostavlja proviziju, a kada ja naplaćujem, moram naknadno uplatiti proviziju za te usluge. No ja jednoga dana dobivam hrpu šifri umjesto iznosa na svojem računu te doznajem da mi je račun hakiran. Dobivam nekakav da platim proviziju, iako ju je Booking već naplatio. Upozorili su me na to sa samog Bookinga. Iz Googlea su mi potvrdili da sam bila hakirana. Nisu mi uspjeli hakeri ukrasti novac - kaže ona, a o kojim se iznosima radi dovoljno govori da je Ljubica samo u kolovozu prošle godine imala promet od 9000 eura.

Iznimno su joj na turističkim servisima dozvolili da svaki tjedan mijenja svoju e-mail adresu, ali taj netko tko se na nju okomio online svaki put bi joj ušao u trag. Bila je to za nju vrlo stresna sezona, sumnjala je da njezin ruski prijatelj ima neke veze s tim, ali nije imala dokaza. Indicije su bivale sve snažnije.

 

- On nije nikada ostvarivao kontakt s gostima, sve do jednom, kada su mi u goste došli neki Bugari. Tada je sjeo s njima za stol i pričao kao da se poznaju. Potom je otišao na tavan, gdje mi se nalaze aparati iz ordinacije i neke osobne stvari te ukrao darovne ugovore kojima mi je majka ostavila kuću te je sve to predao Bugarima. Što su oni s tim planirali, ne znam, možda nešto krivotvoriti kako bi došli do imovine, nisu uspjeli, barem ne do sada. Pritisci su bivali sve veći, a niti nakon što se opet vratio u Rusiju nisu stali. Tražio je da mu pošaljem izjavu da sam mu žena. Ja sam ga pitala zašto bih tako nešto učinila, on je govorio kako ima više razloga. Nisam pristajala, pa ja kazao da ima više opcija ako to ne učinim, što me prestrašilo - priča zabrinuto gospođa Ljubica.

Obitelj je upozorila

Kako je na turističkim oglasnicima potpuno blokirana i ne može ugovarati rezervacije ove godine nije mogla primiti nijednog gosta. No prije desetak dana počeli su je obilaziti nezvani gosti.

- Dolazio je neki zlatni džip učestalo, onda je došao veliki crnu kombi pulskih registracija. Parkirao bi se čovjek pred kućom i tako stajao dva sata. Jednom sam išla pitati što treba, a on je odgovarao da ništa. Zatim su mi izgorjeli jednu granu od kruške. Nisu me napadali. Valjda su me htjeli izluditi, poslati poruku da me prate - kaže ona.

Usprkos svemu ona s njim nije prekidala kontakte. Morala je biti na raspolaganju po četiri ili pet puta dnevno i razgovarali bi satima.

- Rekao mi je ovako. Ja nisam sam, ako ugasiš telefon čuvaj se mene i ruske mafije. Decidirano. Naglasio je kako nikako ne smijem vaditi bateriju iz mobitela - svjedoči jadna gospođa. Uvidjela je da je pod njegovom totalnom kontrolom, obratila se za pomoć nekim odvjetnicima i angažirala privatnog detektiva te je o njegovim saznanjima izvijestila neke institucije, sljedeći tjedan će i policiju.

- Nije naivan, opasan je to tip. On se meni, recimo, nikada nije javljao iz prve. Već nakon dva sata, kada bi isprovjeravao valjda sve. Bit ću vam iskrena, nisam vam rekla sve, ne mogu jer se bojim. Ne znam kako će sve završiti - kaže nam Ljubica.

Konačno, prekinula je s njim kontakt, izvadila bateriju iz mobitela i nabavila drugi aparat i broj. Prodaje li on rezervacije njezine kuće, ona ne zna, jer joj nitko ne dolazi.

Što će dalje biti? Ljubica će krenuti ispočetka, preimenovala je svoju “Javorina House” u “Etno House Lake”. Slijedi joj i pravna bitka. Nakon svega, nije joj bitan kazneni progon protiv nametljivog Rusa, ona samo želi da je taj čovjek konačno ostavi na miru i da joj se vrati život u miru i osami, od kakvog je u stvari htjela pobjeći.

- Stalno me pitao volim li ga? Kao, ako da, bilo bi logično da se vjenčamo. Rekla sam mu da mi je dosta svega, da ću pozvati Cyber policiju i obrisati hakiranu Javorina House. Počeo mi je prijetiti. Na kraju je rekao da bi došao u Hrvatsku, a da će, ako ja to uradim on završiti u zatvoru. Ja se pitam zašto? - govori Ljubica.

Njezina ušteđevina na računu jo ostala netaknuta jer joj je tu samo iznos mirovine. Novac dobiven od najma kuće je uložila u renoviranje same kuće, pa su na računu bili relativno mali iznosi otkako se dogodilo sve to s Rusom.

- Ali ja sam prošle godine ostala bez 15.000 eura jer nisam mogla raditi preko Airbnba, a ove godine k tome pridodajte i Booking te cijelu sezonu koja mi je propala. Pet mjeseci mi radi sezona, ovu godinu sam računala prosječno tri sobe, neću reći šest zbog koronavirusa, i to je 20.000 eura. U špici sezone zarada se kreće oko 30.000 eura. Sve režije i tražbine plaćam kao da radim - kaže ona.

I dalje nema mira. U kući s njom sada živi njezina prijateljica Milica. U normalnim vremenima joj je pomagala primati goste, no sada joj pruža pomoć i utjehu u situaciji koja ju je snašla. Gospođa Milica nam kaže da je Rus zgodan muškarac, vrlo galantan, ali ne i njezin tip.

- Mene nije baš podnosio, možda zato što sam sumnjala u njegove namjere - kaže nam Milica.

Uvjerene su da je nakon što je s njim kontakt prekinula Ljubica, sada hakirao Miličin mobitel.

image
Imanje Ljubice Javorine
Robert Fajt/Hanza media

- Ima moju IP adresu i njezin broj mobitela. Vidjeli smo na aparatu crvenu crtu i zelenu strelicu, kružić koji je sijevao, onda je i ona dobila taj Javorina House na mobitel s kojekakvim šiframa i brojkama. Ispod je pisalo da je kuća njegova svojina. Prestrašilo me to. Ipak, u zemljišnim knjigama sam ja vlasnica, valjda ne može i to falsificirati. Rekao je na kraju da čitava njegova obitelj živi od tih nekakvih online trgovina, burzi, koječega, ja se u to ne razumijem - priča nam prestrašeno gospođa Ljubica.

Njegov konačni cilj, uvjerena je ona, je da se domogne njezine kuće. Koliko vrijedi ne zna, ali kaže da ljudi ovdje i poluzavršene kuće prodaju po 350.000 eura, a njezin susjed prodaje dvije kuće za 1,2 milijuna eura.

- Ma on je sebe pronašao u mojoj nekretnini. Nekako se tješim da mi ne može oteti kuću ako ja to ne potpišem. Svako malo od mene traži nešto takvoga: Potpiši mi izjavu, doći ću te ženiti, ima nekih opcija, pa strašenja. Kako je vrijeme odmicalo postajao je sve arogantniji. Čak je i zastrašujuće sve to i ja ga se bojim. Znao se napiti pa bi mi govorio da će me ubiti, ili on ili da će poslati svoje ljude, sve to preko telefona - govori ona.

Javit će se, navodi, zagrebačkoj policiji, ne zato što u ličku policiju nema povjerenja, već je promijenila prebivalište nakon što je uhvatila Rusa kako joj fotografira osobnu iskaznicu. Taj dio oko osobne i krađe identiteta je prijavila već zagrebačkoj policiji. Tada im nije otkrila detalje, ali sada je odlučila da je vrijeme za cijelu istinu. 

15. travanj 2024 20:23