StoryEditorOCM
ForumLIJEPA NAŠA

Dramatična deložacija bolesne žene i sina: je li moguće da se u Hrvatskoj ljude izbacuje iz nekretnina koje im nisu pravomoćnom presudom oduzete?!

Piše PSD
8. svibnja 2021. - 18:04

U Zaprešiću se već danima odvija drama zbog deložacije iz jedne kuće.

Kako javlja RTL, sve je počelo još u četvrtak ujutro kada su zaštitari silom ušli u posjed kuće obitelji Strjački u Zaprešiću, a kulminiralo kada je istog dana u večernjim satima stigao sin Antun Strjački, želeći doći do 65-godišnje bolesne majke Miljenke.

Strjački je potom pokušao ući u kuću u kojoj se još uvijek nalazila njegova majka okružena unajmljenim zaštitarima, piše RTL.

Ona, pak, odbija izići tvrdeći da je deložacija nezakonita.

"Uzeli ste nam dostojanstvo i poštovanje!", vikao je Strjački.

"Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran, niti sam ovršenik. Imam pravo na samopomoć ili na dio kuće koji posjedujem", kazao je za RTL.

Kuću je prije dvije godine za trećinu cijene od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas u vlasništvu braće Željka i Branka Turića. RBA je obitelji ovršila nekretninu na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se spore godinama.

Prije dva tjedna obitelj je već deložirala RBA Zadruga, no kako sporovi nisu okončani, Antun Strjački ponovno je ušao u kuću, zajedno s majkom, koja je onkološka pacijentica, i ocem koji je trenutno na putu.

"Severitas d.o.o. nikad nije bio stranka u ovršnom postupku kao treća strana u ovršnom postupku za useljenje. Niti je ikada bio u posjedu nekretnine. Smatram da je ulazak koji se desio jučer, protivan svim zakonskim propisima", kaže odvjetnica Sanja Dozet.

Braća Turić, koja su angažirala zaštitare, ne žele pred kameru, a za RTL su rekli da su oni vlasnici kuće, da je obitelj u njoj protuzakonito i da su njihovi svi sporovi pravomoćno okončani.

Da ne postoji nalog za deložaciju koju Turićevi žele nasilno provesti, potvrdila nam je i predsjednica nadležnog općinskog suda u telefonskom razgovoru, kao i da je predmet još uvijek u odlučivanju drugostupanjskog suda, no obećani pismeni odgovor do zaključenja priloga nije stigao.

Policija je tijekom četvrtka nekoliko puta intervenirala na ovoj adresi, ali nisu utvrdili elemente kaznenog djela.

Nesretna scena u kojoj 65-godišnja Miljenka Strjački ostaje zatočena u svojoj kući, na taj način pružajući otpor plaćenim zaštitarima, nastavlja se.

RTL javlja da je tvrtka Severitas u petak na Viru pomoću zaštitara također deložirala jednu gospođu. Potvrdio im je to Željko Turić.

I to nisu jedine nekretnine koje je tvrtka Severitas otkupila od RBA zadruge, otkupili su i desetke drugih, također za trećinu stvarne cijene, iako u njima nisu okončani ovršni postupci.

Predsjednica nadležnog općinskog suda u Novom Zagrebu i rekla je da u ovom konkretnom slučaju deložacija nije njihova nadležnost. Policija također nema po kojoj osnovi postupati. Na pitanje čija je onda nadležnost, predsjednica suda nema odgovor.

Odvjetnica obitelji Strjački predala je sudu zahtjev za izuzećem i sutkinje i predsjednice suda i sudskog ovršitelja zbog mogućeg sukoba interesa prije njihove deložacije.

01. svibanj 2024 12:00