StoryEditorOCM
ForumPADAJU TEŠKE RIJEČI

Dramatično u Saboru, zaiskrilo među zastupnicima, Jandroković ih morao smirivati. Što je Raspudić to kazao Grbinu?

Piše JL
15. prosinca 2021. - 12:41

11:48 Sabor je upravo izglasao izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Glasalo je 104 zastupnika, od toga je 77 bilo "za", a 27 "protiv".

11:36 Kaotično je u Saboru. Peđa Grbin dodatno je zapaprio atmosferu u Saboru.

- Imamo priliku ono što je Pupovac rekao i sjesti i shvatiti da se neke stvari moraju donositi dvotrećinskom većinom. Kome je prije dvije godine palo na pamet da će nam trebati covid potvrde. To su izvanredne stvari koje se moraju donositi dvotrećinskom većinom. Ovim parazitima koji su kao Željka Markić parazitirati na ženskom tijelu, pružam ruku. Pozovite ljude da se cijepe, rekao je referirajući se na inicijatore referenduma.

- To reci Milanoviću kukavico jedna, dobacio je Grmoja.

- To je ispod svake razine, iznesite me van, rekla je Selak Raspudić kojoj je ranije oduzeta riječ.

- Kolegice, nemate pravo na riječ, idemo se malo smiriti, rekao je šef Sabora.

Nino Raspudić je došetao do Peđe Grbina i nešto mu žustro govorio. Još uvijek nije jasno o čemu se točno radilo. Jandroković ga je zamolio da se vrati na svoje mjesto. Raspudić je tražio da ga iznesu van. Po sabornici su se počeli šetati i Miro Bulj te Marin Miletić.

- Kolega Bulj, povikao je u jednom trenutku Jandroković

- Padaju teške riječi, javnost nas gleda, molim da se ponašamo u granicama civiliziranog, rekao je.

11:29 Zastupnici se redom javljaju za riječ zbog povrede poslovnika, rasprava je žestoka, a Mrak Taritaš pitala je šefa Sabora koji je kriterij za davanje opomena jer joj se čini da su neki zastupnici prebrzo isključeni iz rasprave.

- Trudim se biti objektivan, nije mi važno tko je iz koje političke opcije, činim ono što moram da Sabor nesmetano radi, nije uvijek jednostavno jer se ovdje radi o namjernim povredama poslovnika, rekao je Jandroković.

Podsjetio, zbog tri opomene nekoliko zastupnika isključeno je iz rasprave do glasovanja, poput Marije Selak Raspudić, Mire Bulja, Nikole Grmoje, Bože Petrova i Sandre Benčić.

U Hrvatskom saboru danas se glasa o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima su Konačni prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa, izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te prijedlog imenovanja Davorka Vidovića potpredsjednikom Sabora. Glasovanje je počelo u 10,30 sati.

Prije glasovanja o kaznama za nepoštivanje obveze predočenja covid potvrda neki su se zastupnici obratili zastupnicima i tražili stanku koju je šef Sabora Gordan Jandroković odobrio.

- Danas vi donosite odluku, uvaženi predsjedniče Sabora, tražim da se zna točno kako je tko glasovao, tko je dao glas za uvođenje diktature, rekao je Miro Bulj (Most).

- Plenković i Stožer su preko noći kao drumski razbojnici uveli covid potvrde, bez dvotrećinske većine protuzakonito je donositi ovakve odluke, rekao je.

Uslijedila je prepirka sa zastupnikom Darijom Hrebakom, kojega su redom zastupnici Mosta podsjetili na dane kada je tražio izlazak iz samoizolacije kako bi dignuo ruku u Saboru i osigurao većinu.

Za riječ se javila i Sandra Benčić (Možemo).

- Želimo pozvati na razum pri razgovoru o epidemiološkim mjerama. Suočeni smo s dva ekstrema, jedan je ovo što govori Bulj i njegovi kolege, smatramo to neodgovornim, s druge strane imamo HDZ koji odbija primijeniti članak 17. Ustava na situaciju koja je izvanredno stanje. Moramo imati još jednu borbu, a to je borba za vladavinu prava, ne možemo odbaciti vladavinu prava. Naš Ustav govori da je Sabor taj koji donosi odluke, a to je da se odluke donose dvotrećinskom većinom. Nemamo problema s covid potvrdama ako one doista štite. Ne možemo pristati da većina u Vladi samostalno donosi odluke, rekla je.

Za riječ se javljaju redom zastupnici Mosta i proturječe Sandri Benčić.

- Dokazali se još jednom da ste HDZ u starkama, odgovorio joj je Nino Raspudić.

- Nešto što krene u krivo, ne može završiti dobro. Raspravljamo o ovom zakonu jer niste htjeli slušati. U Hrvatskoj je od korone umro grad veličine Makarske. Da je nacija procijepljena, ne bi mi razgovarali o covid potvrdama. U parlament ste došli prekasno, rekla je Anka Mrak-Taritaš (Glas).

Zbog tri opomene nekoliko zastupnika isključeno je iz rasprave do glasovanja, poput Marije Selak Raspudić, Mire Bulja, Nikole Grmoje i Sandre Benčić.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima. Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određenoj prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u njima da osiguraju njenu provedbu.

Zastupnici Mosta i Domovinskog pokreta podržali su i ranije u srijedu sa saborske govornice prosvjednike koji su se u srijedu okupili na Trgu sv. Marka kako bi izrazili nezadovoljstvo izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Marin Miletić (Klub zastupnika Mosta) u slobodnom govoru pozdravio je građane koji prosvjeduju na Trgu Sv. Marka, „koji se bore za svoju djecu i našu budućnost”, kao i političare „koji su stali u obranu slobode i temeljnih ljudskih prava”, iz Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Karolinu Vidović Kišto, Mislava Kolakušića, Zorana Milanovića, Daria Zurovca.

„Moraš ići kontra struje za svoja uvjerenja, do izvora, ne osvrtati se”, istaknuo je Miletić te pozvao građane da potpišu za referendum protiv covid-potvrda.

Tvrdi da zakon koji se mijenja uvodi mogućnost uvođenja covid-potvrda svugdje. "Narod ne želi dvostruke kriterije, da se u crkve i trgovačke centre i kockarnice može bez potvrda, a ne može u poštu i Finu”, kazao je Miletić poručivši kako će doći će vrijeme kada će se pitati gdje si bio 2021.

I Stephen Nikola Bartulica u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta pozdravio je okupljene prosvjednike.

„Imaju pravo biti zabrinuti”, kazao je Bartulica navodeći kako se razmišlja o covid potvrdama i za djecu.

„U jednoj analizi preko 30 milijuna ljudi koji su bili zaraženi preko 40 posto je prošlo bez simptoma i s takozvanim mjerama nemoguće je suzbiti nešto što se širi na taj način”, rekao je Bartulica.

U Saboru se dopunjuju ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje.

Predviđeno je i glasovanje o prijedlogu Kluba zastupnika Socijaldemokrata, koji je kao najveći oporbeni klub u Saboru, predlaže Davorka Vidovića na dužnost potpredsjednika Sabora, umjesto dosadašnjeg Miroslava Škore (nezavisni). Klub Socijaldemokrata postao je najbrojniji oporbeni klub nakon raskola Kluba SDP-a na SDP-ov sa 14 članova i novi Klub socijaldemokrata s 18 članova.

18. travanj 2024 19:43