StoryEditor
ForumSKANDALOZNA PROSLAVA

‘Draža Mihailović je bio jedna obična budala, ne isti kao Ante Pavelić, odlikovan je od predsjednika Trumana...‘

Piše PSD
11. svibnja 2021. - 20:08
Boris Kovacev/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je na Pantovčaku nakon svečanog obilježavanja 30. obljetnice ustroja 2. gardijske brigade "Gromovi" stao pred novinare te je ponovno progovio o izboru nove čelne osobe Vrhovnog suda, prenosi Jutarnji list. Kao što je poznato, njegova preferirana kandidatkinja za tu poziciju je profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević.

Novinari su ga najprije pitali je li pročitao program rada koji je predložila.

- A jeste li ga vi pročitali?, uputio je protupitanje novinarki, koja mu je odgovorila da jest.

- Jeste!? Stvarno? Svaka čast, to nitko nije pročitao. Nemojte me pitati jesam li ja. Razgovarajmo o sadržaju tog dokumenta, do kojeg je došlo jer je Zlata koja je vrijedna i metodična dala program koji je tako detaljan kao da formira Vladu. Dotle je dovela farsa. Očekujem od predsjednice Vrhovnog suda da bude stroga, da ima jake kriterije, ako se netko razgalami u avliji da pokrene disciplinski postupak što nikad nismo vidjeli jer ruka ruku mije, a lice obadvije. Taj program nitko nije čitao osim nas i Andreja Plenkovića, ljudi se time ne želi zamarati. Njezina karijera mi je dovoljna da budem uvjeren da je dorasla poslu predsjednice Vrhovnog suda, jer ako je netko neiskusan poput Plenkovića uspio postati ovako famozan i sjajan premijer onda i osoba s ovoliko iskustva može raditi posao koji je puno manje složen, ako me razumijete što želim reći. Toliko o tom programu koji je pismeniji i ozbiljniji od svega što je Plenković ikad napisao - kazao je predsjednik Milanović rekavši kroz ironiju kako mu je nejasno i nelogično zašto se HDZ bori protiv toga da politika, odnosno HDZ, postavlja suce.

- Što je pravi razlog za to govore neki drugi koji imaju ratne nadimke onomatopejske prirode poput Njonjo i Jopa. Plenković sad kaže da je ona populist i da se ona zalaže, ne znam odakle mu to, da politika bira suce. Dakle, HDZ. To joj Plenković predbacuje, to nema logike, a Plenković mulja. Sutra će naći novi razlog. Ovo nije stvar koalicije, infantilno je gledati na ovo kao na pokušaj razbijanja koalicije. Nemam tu namjeru ni te mogućnosti. Koalicija koja se drži o babinom zubu nije nastala na točki izbora predsjednika Vrhiovnog suda. Naravno da će se koalicija konzultirati, ali raditi pitanje opstojnosti je laž. Po čemu bi ona smetala Pupovcu ili Radinu? Smeta Njonji, Jopi i ostalima. To je pametna osoba koja je sve stekla stručnošću i zato im smeta. HDZ bi se trebao izuzeti od glasanja jer i dalje imaju predmete na Vrhovnom sudu. Ja to ne mogu govoriti iz svog iskustva jer nikada nisam vodio takvu stranku, ali da jesam, izuzeo bih se - kazao je Milanović.

Dodao je da premijer Plenković svakog dana "otkriva" novi razlog zašto je protiv kandidatkinje Đurđević.

- Ponovno se uhvatio nečeg što bi ga moglo koštati daha, krenuo se baviti albanskim primjerom opoziva predsjednika, umjesto da nazove Ramu i čestita mu. Neka pazi da se njemu to ne dogodi. By the way, albanski predsjednik je biran u parlamentu, a ja glasovima hrvatskih ljudi. To valjda zna kao magistar prava, ali i ja sam magistar prava. Đurđević je sada nepismena, populist, a zašto bi HDZ-u smetalo da politika bira suce? Pa to oni rade - kazao je.

Na pitanje novinara osvrnuo se i na povlačenje Hrvatske vojske iz Afganistana rekavši kako je to bila ispravna odluka.

- Tamo će na vlast doći talibani, to je jasno, ali to nije hrvatska briga. Ne bojim se odmazde. Poslali smo ljude na Kosovo. Da sam znao da ih to smeta, htio bih čuti prije potpisivanja zapovijedi zašto ih smeta, rekao je referirajući se na negativne reakcije iz Srbije.

- Krenuli smo tamo s dva helikoptera. Helikopter je komad stroja, a piloti su nam najvrjedniji, to su ljudi. Njih u Srbiji smeta davno završen i izgubljen rat. Albanska većina na Kosovu se konsolidirala, i to je stvarnost, ako ne živiš u skladu s tim onda si u iluziji, u deluziji. Svijest o vlastitim mogućnostima je jako bitna.

Osvrnuo se i na skandaloznu proslavu Dana pobjede u Srbiji na kojoj su među antifašiste svrstali i četničkog vojvodu Dražu Mihailovića.

- Draža Mihailović je bio jedna obična budala, ne isti kao Ante Pavelić, odlikovan je od predsjednika Trumana. Zločin četnika i njihov oportunizam je poznata stvar, protiv njih su se borili moji Dalmatinci, Crnogorci i Srbi te partizani. Jadno je što su spominjali da ih je Tito mogao spasiti da se nije bojao ustaša. To je glupost, ne možete novu generaciju tako odgajati. Zar je Tito bio Eisenhower? Ali to je obrazovna politika. Čuo sam se s povjesničarima ljevičarske orijentacije, diže im se kosa na glavi kad to čuju - zaključio je Milanović.

item - id = 1098032
related id = 0 -> 1134482
related id = 1 -> 1133518
15. listopad 2021 03:03