StoryEditor
ForumNEKADAŠNJI MOĆNIK

Država ‘sjela‘ Nadanu Vidoševiću na velebni ranč u Delnicama: dužan je milijune kuna poreza, a HGK od njega potražuje vrtoglavi iznos!

Piše Vanja Nezirović/JL
22. lipnja 2022. - 22:13

Iako se porezni dug Nadana Vidoševića, koji je u pritvoru dok presuda ne postane pravomoćna, na listi dužnika popeo na 13,7 milijuna kuna, njegova odvjetnica Jadranka Sloković kaže da je istodobno u tijeku upravni postupak i da su dosad to porezno potraživanje uspjeli smanjiti na tri milijuna kuna, piše Jutarnji list.

"Postupak još traje, a na listi poreznih dužnika je na temelju starog pravomoćnog rješenja, no ima još puno prostora da se taj dug smanji i s ta tri milijuna kuna. Vidjet ćemo, održano je tek prvo ročište u tom upravnom postupku", objašnjava odvjetnica Sloković.

Država se, naime, u međuvremenu upisala zabilježbu potraživanja od 12,4 milijuna kuna na nekretninu koja glasi na Vidoševića u Delnicama, ali postupak naplate nije pokrenut jer se čeka pravomoćnost presude s obzirom na to da je zagrebački Županijski sud, na kojem se vodio postupak protiv Vidoševića, na sve nekretnine povezane s obitelji Vidošević stavio "zabranu raspolaganja".

Odvjetnik Fran Olujić, koji je u sudskom postupku zastupao Hrvatsku gospodarsku komoru, kaže da je njima nepravomoćnom presudom dosuđena isplata cjelokupnog zatraženog iznosa od 35,4 milijuna kuna.

image

Velebno imanje Nadana Vidoševića u selu Hlevci

Robert Fajt/Cropix

"Ako ta presuda postane pravomoćna, Komora je prva u redu naplate, a ako ostane još imovine, slijedi naplata ostalih potraživanja", objašnjava odvjetnik Olujić. Stoga bi tek nakon Komore uslijedila država, pa i Porezna uprava s naplatom svojih potraživanja koja su nastala na temelju nesrazmjera između stečene imovine i same zarade.

No, iako je vještačenjem isprva utvrđeno da je taj nesrazmjer iznosio 33,4 milijuna kuna, Vidošević je sa svojim odvjetničkim timom u postupku uspio dokazati da je od toga zakonski stekao 24,2 milijuna kuna. U ovom će se slučaju u konačnici možda ipak svi uspjeti naplatiti, iako u znatno manjem iznosu od prvotno očekivanog, a imovine ima poprilično, od nekretnina do umjetnina, piše Jutarnji list.

22. lipanj 2022 22:13