StoryEditorOCM
ForumREZIDENCIJA NA HVARU

Državne nekretnine odbacile Banožićeve insinuacije: ‘Milanović nije naložio adaptaciju vile Kovač!‘

Piše JL
10. veljače 2022. - 13:33

Ministar obrane Mario Banožić pozvao je jučer predsjednika Republike Zorana Milanovića da se javno očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegova prvog ljetovanja kao predsjednika, koja je, rekao je, iznosila nekoliko stotina tisuća kuna.

- Zanimljivo je da Maja Đerek to nije spomenula u svojim zviždačkim svjedočenjima – optužuje Banožić.

Stoga smo pitali Državne nekretnine o kojim se ulaganjima radi, je li nešto možda rađeno po nalogu predsjednika, je li nabavljan neki skupi namještaj, odnosno što se konkretno radilo u vili Kovač u kojoj ljetuje predsjednik s obitelji.

Iz Državnih nekretnina odbacuju bilo kakvu mogućnost da je predsjednik išta nalagao, pojašnjavaju kako imaju svoje godišnje planove ulaganja i održavanja, između ostalih i svih osam državnih rezidencija, te da se za sve rezidencije nabavlja namještaj po vrlo pristupačnim cijenama, a onda se taj namještaj raspoređuje po svim državnim rezidencijama, privremeno, ovisno o potrebama.

Konkretno, za vilu Kovač najviše novca otišlo je na sanaciju terase.

- Za Vilu Kovač na Hvaru u 2020. rađena je sanacija terase i hidratantske mreže te radovi na održavanju objekta odnosno rađeni su građevinsko-obrtnički radovi u svrhu sprečavanja od štete, zaštite od požara i propadanja objekta koji je izložen vremenskim uvjetima sveukupnog iznosa oko 190.000 kuna. U 2021. započet je projekt sanacije vanjske stolarije i sanitarnog čvora.

U 2020. i 2021. iznos ulaganja u imovinu trgovačkog društva, odnosno u redovite periodičke obnove inventara namijenjenog državnim rezidencijama, trenutno smještenog u Vili Kovač, sukladno planiranom u 2019. i 2020. iznosio je oko 170.000 kuna – pojašnjavaju u Državnim nekretninama.

Za terasu od 70 četvornih metara je, neslužbeno doznajemo, od ukupnog iznosa od 190.000 kuna, 112.000 kuna potrošeno na metalnu nadstrešnicu koja je postavljena kao zaštita od daljnjeg propadanja. Dio namještaja koji je nabavljan za sve rezidencije, pojašnjavaju, privremeno je smješten u vili Kovač, a po potrebi se može i seliti jer je namijenjen za sve rezidencije.

Trenutno je tamo, neslužbeno doznajemo, stol za terasu za osam osoba koji je plaćen 4200 kuna. Uz to kupljeno je i osam stolaca za oko 2700 kuna. Nabavljen je i suncobran veličine tri puta tri metra za 7200 kuna, te tri vrtna seta namještaja za sve terase svih državnih rezidencija za ukupno 18.000 kuna.

Kupljen je i visokotlačni perač za oko 4000 kuna, te plinsko kuhalo za 5900 kuna.

- Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. sukladno djelokrugu rada upravlja nekretninama i stavlja u funkciju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske predane mu na upravljanje od strane nadležnog tijela. Posluje prema srednjoročnim i godišnjim planovima poslovanja i po planovima javne nabave te nabavlja sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi – naglašavaju u Državnim nekretninama.

Jedan od zadataka im je, dodaju, ulagati i u rezidencijalne nekretnine u svrhu održavanja i sprečavanja od propadanja.

- Trgovačko društvo vrši ulaganja u imovinu RH sukladno planovima poslovanja i planovima javne nabave pa su tako za državne rezidencije 2019. planirana ulaganja za 2020. kao i 2020. za 2021. vezana za tekuće i investicijsko održavanje i za osnovna sredstva poslovanja (imovinu trgovačkog društva). Planom poslovanja predviđeno je tekuće i investicijsko održavanje svih rezidencijalnih objekata (njih osam) u cilju održavanja uporabnog stanja i ispunjenja pretpostavki za korištenje te vrste nekretnina. Za tekuće održavanje i investicijsko ulaganje u 2020. za sve državne rezidencije i diplomatsko-konzularna predstavništva koja su na upravljanju Društva potrošeno je ukupno oko 3,1 milijun kuna – navode.

20. travanj 2024 00:47