StoryEditorOCM
ForumTRAGEDIJA

Corriere: osoba iz Hrvatske je umrla; U autobusu smrti bio je i tek vjenčani par iz Dalmacije

Piše PSD
4. listopada 2023. - 12:28

NOVIJE

Talijanske dnevne novine Corriere della Sera su objavile da je u tragičnoj nesreći autobusa kod Venecije preminula jedna osoba iz Hrvatske.

U autobusu je, kako smo već objavili, bilo dvoje Hrvata.

 

RANIJE

 

Prema za sada neslužbenim informacijama, u autobusu koji koji je pao s nadvožnjaka nedaleko Venecije bilo je i dvoje hrvatskih državljana iz Splitsko-dalmatinske županije.

Kako neslužbeno doznajemo radi se o mladom bračnom paru, u 20-tim godinama života, koji se vjenčao prije 20-tak dana, a koji je u Italiju otišao na bračno putovanje.

Prema dostupnim, no i dalje neslužbenim informacijama, mladić je operiran i nalazi se u jednoj od obližnjih bolnica, dok o njegovoj supruzi još nemamo informacije.

Podsjetimo, autobus je izletio s ceste i pao u ponor, u blizini željezničke pruge, te se zapalio. Navodi se da je trenutačna brojka smrtno stradalih - 21. 

RANIJE

Tragedija kod Venecije. Turistički autobus sletio je s nadvožnjaka i zapalio se. Poginula je najmanje 21 osoba, među njima i dvoje djece, a 15 ih je ozlijeđeno. Neki su u vrlo teškom stanju prevezeni u nekoliko bolnica. Kako doznaje HRT, među ozlijeđenima je dvoje hrvatskih državljana, žena i muškarac koji je u vrlo teškom stanju. 

Nesreća se dogodila u 19:45 u gradu Mestre, samo 9 kilometara od središta Venecije, kada je autobus s turistima udario u zaštitnu ogradu na nadvožnjaku, zatim se prevrnuo i pao s visine od 10-ak metara na krov.

Pri padu u autobusu su se zapalile električne baterije jer je vozio na struju, zbog čega su neki putnici zadobili opekline.

Na mjesto nesreće dojurile su brojne vatrogasne ekipe koje su režući dijelove autobusa spašavale ozlijeđene putnike.

- Podignuli smo autobus kako bismo bili potpuno sigurni da ispod njega nema još ljudi. Kao što ste vidjeli, okrenuo se na krov. Udar je bio strašan jer je pao s više od 10 metara, rekao je Mario Luongo, zapovjednik venecijanskih vatrogasaca.

Te kobne večeri autobus se vraćao iz povijesnog središta Venecije i u kamp Margheri prevozio turiste, među kojima su bili Ukrajinci, Francuzi, Nijemci, dvoje Hrvata. Ozlijeđeni su prevezeni u pet regionalnih bolnica, a četvero je u teškom stanju te se i dalje nalaze na odjelu intenzivne njege.

- Ovdje je 19 mrtvih, dvoje je umrlo u bolnici, tako da je ukupno poginula 21 osoba. Neki od ozlijeđenih su dobro, neki su kritično u Padovi, neki su opečeni. Četvero djece je poginulo, rekao je Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije.

image
Marco Sabadin/Afp

Gradonačelnik je proglasio dan žalosti.

- Nažalost, vidio sam dvoja kolica, djevojčicu i tinejdžericu. Možda ima i još djece u bolnici. Policija trenutačno obavlja očevid i prepoznala je Ukrajince koji su očito bili na odmoru u kampu u blizini Marghere, rekao je Mario Luongo, zapovjednik venecijanskih vatrogasaca.

Policija još ne može napraviti preciznu rekonstrukciju nesreće. Poginuo je i četrdesetogodišnji vozač Alberto Rizzotta, a njegovi kolege kažu da je bio uzoran vozač sa sedmogodišnjim iskustvom.

Autobus je bio gotovo nov, u vlasništvu tvrtke Martini Busa, a iuajmila ga je turistička agencija La Linea. Vatrogasci su u međuvremenu s pomoću dizalice uspjeli premjestiti autobus.

- Bila je to složena akcija sa šezdesetak vatrogasnih društava iz cijele regije Veneto. Autobus se zapalio pa smo najprije morali ugasiti plamen kako bismo ušli unutra, rekao je Luca Cari, vatrogasni zapovjednik.

Nagađa se da je nesreću mogla uzrokovati bolest vozača, ali ne otklanja se ni mogućnost sudara s drugim vozilom. Provjerit će se i stanje kolnika, putanja autobusa.

Vlasnik agencije rekao je za RAI kako se na snimkama nadzornih kamera vidi da je autobus vozio sporije od 50 kilometara na sat i netom prije nesreće kočio, prenosi HRT.

05. svibanj 2024 01:49