StoryEditorOCM
ForumKORONAVIRUS

Epidemija se širi, a bivši talijanski premijer tvrdi: Za 10 dana cijela Europa će biti crvena zona!; Južno od Svetog Roka nema zaraženih, za sada

Piše Diana Barbarić/SD
11. ožujka 2020. - 12:28

Hrvatska za sada, a sada je 11. ožujka, 11. 30 sati, ima 16 zaraženih od koronavirusa i, srećom, nijednu žrtvu ove boleščine koja nam ipak svima pomalo okreće živote naglavačke. Južno od Svetog Roka za sada nema ni jedne zaražene osobe. Za sada. Jer bit će pravo čudo ostane li tako.

I jutros je, naime, u Split uplovio brod iz Ancone koji je doveo 93 putnika, a što su oni sa sobom donijeli nitko ne zna... Teško se efikasno boriti protiv nečega nevidljivoga, a tako efikasnoga, kao što je novi virus. Možda pritom i mrvicu teže zato što, osim preporuka svim putnicima iz Italije da budu u samoizolaciji narednih 15 dana, i nema propisanih metoda sankcioniranja osoba koje se ne budu držale tih uputa.

Možemo se ufati u njihovu savjest ili, kako je nekidan i ministar zdravstva Vili Beroš zgodno primIjetio, u njihove susjede. Vjerujemo da će "radio Mileva" dobro obavljati svoj posao, jer u toj disciplini smo meštri, ali s druge strane, Italija nam je preblizu i prejake su veze s tom zemljom da bismo ostali pošteđeni. 

Danas je crvena zona Italija, ali za deset dana to će biti Madrid, Pariz i Berlin. Kazao je to Matteo Renzi, bivši premijer Italije, zlokobno dodajući kako bi talijanska Vlada trebala uvesti drastične zaštitne mjere da bi spasila cijelu Europu.

- Italija mora pokazati kako se to radi, u protivnom cijela Europa će bitI crvena zona- kazao je Renzi.

image
Screenshot

Neki stariji Talijani govore da imaju osjećaj kao da je rat kad iziđu na ulicu. Kako prenosi Corriere della sera, liječnica iz Bergama Daniele Macchini, tvrdi da je u njezinoj bolnici "rat doslovno eksplodirao, a bitke su neprekidne i danju i noću".

Cijelu je situaciju nadvladala "epidemiološkom katastrofom" koja je "nadvladala" liječnike.

- Jedni za drugim, ti nesretnici dolaze u hitnu, a simptomi su daleko gori od komplikacija gripe. Prestanimo govoriti da je ovo loša gripa- tvrdi talijanska liječnica.

Nadajmo se da neće, ali najnovije brojke Svjetske zdravstvene organizacije, nisu ohrabrujuće što se tiče Starog kontinenta. Italija sad već ima preko 10.000 zaraženih, broj mrtvih je, prema svježim podacima, 631, a brojke drastično rastu i u drugim susjednim zemljama. 

Po broju zaraženih u Europi, iza Italije, nalazi se Francuska u kojoj su do sada registrirano 1 784 i 33 mrtvih, slijedi Španjolska s 1 695 zaraženih i 36 umrlih od koronavirusa, Njemačka ima 1 565 i "samo" dva mrtva. Sve to za sada. 

Interaktivnu kartu širenja koronavirusa možete pratiti na OVOM LINKU.

02. svibanj 2024 22:52