StoryEditor
Forum‘ZABRINUT SAM‘

Epidemiolog Branko Kolarić: Moguće je da ćemo ubrzo imati 2.000 zaraženih dnevno, vjerujem da ćemo morati postrožiti mjere

Piše PSD
18. listopada 2020. - 21:57
Branko KolarićBruno Konjević/Cropix

Epidemiolog Branko Kolarić u Dnevniku HRT-a je rekao da je vrlo lako moguće da ćemo uskoto imati 2.000 zaraženih dnevno, ali da ga više od svega brine činjenica da će nam se preopteretiti zdravstveni sustav.

- Da, moguće je da ćemo ubrzo imati 2.000 zaraženih dnevno. S 500 smo došli na 1.000 tako da nije nemoguće da i 2.000 dostignemo. Jako je upitno da će nam ove mjere smanjiti broj novozaraženih, ali ja sam zabrinut da zdravstveni sustav može brzo postati preopterećen - rekao je Kolarić i ponovno povukao paralelu s Češkom koja je na rubu kolapsa.

- Popunjenost je kapaciteta bolničkih kreveta i to što vam zdravstveni djelatnici budu na bolovanju - puno liječnika, puno sestara je u Češkoj zaraženo pa onda ne mogu ni raditi. U tom smislu sam zabrinut, s obzirom na ovako veliko povećanje, da bi se nama moglo dogoditi nešto takvo.

Ovog trenutka, istaknuo je, ne treba opet aktivirati Arenu s dodatnim krevetima.

- Ali nije isključeno da neće trebati, i oni šatori ispred KB Dubrava i Arena. Za sada još ne - rekao je Kolarić za Dnevnik HRT-a.

S obzirom na to da je sve više zaraženog medicinskog osoblja, nameće se pitanje - tko će se skrbiti o pacijentima?

- Ljudi imamo toliko koliko imamo, i sigurno će i ministarstvo zdravstva i stožer preraspodijeliti ljudi, ali ne možemo izmisliti ljude kojih nema, rekao je dr. sc. Kolarić.

Na pitanje možemo li očekivati strože mjere u Hrvatskoj od ovih koje su trenutno, Kolarić je kazao kako takve odluke donosi stožer te da vjeruje da ćemo morati postrožiti mjere.

Izdvojeno

18. listopad 2020 21:58