StoryEditorOCM
ForumRIJEČ STRUKE

Epidemiolog Petrović: Delta-soj će se preko ljeta ‘pritajiti‘, prenosit će ga djeca i na taj način održavati virus do jeseni. A onda ide novi val...

Piše PSD
20. lipnja 2021. - 18:45

DOK Velika Britanija zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom odlaže dalje ublažavanje mjera za mjesec dana, a sa skokom zaraženih suočava se i Rusija, Francuska je došla na "zelenu granu" s manje od 2500 novih slučajeva dnevno.

Iako broj zaraženih opada i u Srbiji, pitanje je - treba li se plašiti povratka "eksplozije" virusa na jesen?

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da u Velikoj Britaniji, čija je Vlada prijavila 11.007 novozaraženih, što je najveći dnevni broj od 19. veljače, prevladava novi, delta-soj virusa koji je nešto zarazniji od prethodnih sojeva i podsjeća da je cijepljenje i dalje osnovna mjera u zaštiti od širenja epidemije, pišu Novosti.

On napominje da je točno da u Europi generalno, a naročito u Srbiji opada broj oboljelih, ali kako kaže, postoji nešto što je ipak zabrinjavajuće i ukazuje na to da još nije došao trenutak za opuštanje.

- Kod nas sve polako ide nabolje, međutim taj broj opada i u susjednim zemljama koje imaju nekoliko puta manji obuhvat cijepljenja i manji postotak cijepljenih nego mi. To znači da sveobuhvatno cijepljenje u Srbiji nije jedini faktor koji utječe na pad broja novooboljelih, pa to što na pad broja zaraženih u Europi i kod nas očigledno djeluje još nešto osim cijepljenja, a što je za sada nepoznato, jest nešto što me muči i zabrinjava - kaže Petrović.

image
Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da mjere u zatvorenom prostoru trebaju biti mnogo rigoroznije
AFP

Ipak, kako dodaje, sa cijepljenjom treba nastaviti, naročito populacije mlađe od 30, odnosno 25 godina.

- Ako kod nas dođe taj delta-soj virusa, on će preko ljeta tavoriti, biti nevidljiv kod tinejdžera i djece školskog uzrasta koja će se asimptomatski zaražavati i dalje prenositi lanac infekcije od jednog do drugog. Oni će, dakle, održavati, "čuvati" virus do jeseni, a kada dođe hladnije vrijeme, sezona grijanja i kada se đaci skupe u učionicama, a studenti na fakultetima, onda će najvjerojatnije krenuti novi val i povećanje broja oboljelih. Naravno, nadamo se da će taj val biti daleko manji od prethodnih - navodi Petrović.

Epidemiolog kaže da ga čudi da je u Srbiji dozvoljena tolika sloboda u zatvorenom prostoru, koji je i dalje glavni medij gdje se virus prenosi.

- Na otvorenom prostoru takoreći se ništa ne može prenijeti, jer je temperatura visoka, vlažnost mala, a virus razrijeđen. Ali, mislim da mjere u zatvorenom prostoru trebaju biti puno rigoroznije, dakle manji broj ljudi, obvezno sa maskama i fizičkom distancijom i na ograničen broj sati - ocjenjuje Petrović.

Prema njegovim riječima, broj oboljelih koji se dnevno evidentira u Srbiji treba pomnožiti s pet, tim prije jer je broj asimptomatskih slučajeva sve veći.

- Pet puta više imamo onih koji su zaraženi, pet puta više imamo onih koji "siju" virus, a on zahvaća ove koji nisu imuni i nisu cijepljeni. Zato vjerujem da su rigoroznije mjere i dalje neophodne kako nam se ne bi ponovila situacija iz 2020. godine - ukazuje Radmilo Petrović.

20. travanj 2024 04:11