StoryEditorOCM
ForumSVIJET ZABRINUT

Epidemiolog WHO-a: Rast broja zaraženih u Europi povezan je s popuštanjem mjera i opuštenosti tijekom ljeta. Ali ne zaboravimo - virus nije oslabio

Piše Hina
13. kolovoza 2020. - 20:46

Popuštanje epidemioloških mjera, veća dostupnost testova, ali i opuštenost u ljetno vrijeme razlog su porasta broja zaraženih COVID-om 19 u Europi, ocijenio je u četvrtak epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Mladi koji najčešće imaju blaži oblik bolesti, dakle i manju smrtnost, dijelom su uzrok porasta broja slučajeva, ali virus nije oslabio i "ništa ne upućuje na to da je manje opasan", istaknuo je Richard Peabody, epidemiolog koji u europskom ogranku WHO-a vodi tim za visokorizične patogene agense, u razgovoru za agenciju France Presse.

Broj slučajeva u Europi raste posljednjih tjedana, ali - barem zasad - ne i broj umrlih, pokazuju podatci te organizacije.
UN-ova organizacija je zabrinuta zbog eventualnog popuštanja mjera.

"Smanjite li pritisak na virus, on će se vratiti", istaknuo je stručnjak koji poziva europske zemlje da i dalje budu oprezne i da primjenjuju ono što su naučile u prvim mjesecima pandemije.

"Treba nastojati na brzom otkrivanju novih slučajeva i novih skupina slučajeva kako bi se pokušalo spriječiti novo širenje bolesti", rekao je Peabody.

Podatci WHO-a za Europu koji obuhvaćaju 55 europskih i zemalja srednje Azije, pokazuju da je u Europi od početka pandemije prijavljeno gotovo 3,7 milijuna oboljelih od COVID-a 19, od kojih je 218.383 umrlo. U svijetu je dijagnosticirano više od 20 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom.

20. ožujak 2023 19:42