StoryEditorOCM
ForumNOVI PROBLEM

Epidemiolozi otkrivaju razloge nekontroliranog širenja Covida: ‘Toga je sve više, a mi ljude ne možemo prisiliti da nam se otvore!‘

Piše PSD
9. listopada 2020. - 18:21

Na početku epidemije koronavirusa Svjetska zdravstvena organizacija savjetovala je države na koji način će obavljati testove na Covid-19 i pratiti kontakte zaraženih. I dok je većina država usvojila postupke testiranja, mnoge su puno manje pažnje posvetile praćenju kontakata. A to je iznimno važno za sprječavanje širenja zaraze jer se tako najbrže otkrivaju sekundarni slučajevi oko inficirane osobe. Cilj traženja kontakata je upozoriti ljude koji su možda bili izloženi nekome s koronavirusom i spriječiti ih da ga šire drugima. Zdravstveni stručnjaci kažu kako je pronalaženje kontakata ključno za suzbijanje virusa, ali postupak nije lak.

Kad se detektiraju kontakti onda se lako može zaustaviti daljnji prijenos zaraze. A upravo ovaj tjedan kad bilježimo rekordne brojke zaraženih, epidemiolozi upozoravaju kako je trenutno glavni problem velikog širenja zaraze u zemlji što inficirani kriju svoje kontakte.

Mnogi poznanici zaraženih, mole da ih ne prijave epidemiolozima jer ne žele ići u samoizolaciju, dobro se osjećaju i uvjereni su da nisu zaraženi. No, kad se infekcija proširi, epidemiolozi retrogradno saznaju da su i oni bili izloženi, a u tih nekoliko dana posiju na desetke novih zaraza.  

Cecilija Rotim, glavna sestra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo danas je također upozorila kako je iznimno velik problem što zaražene osobe taje kontakte kako ne bi slali svoje prijatelje i obitelj u samoizolaciju.

"Naši epidemiolozi zabrinuti su za stanje u Zagrebu i drugim gradovima, kako za osobe koje su zaražene, tako i za one koje su bile u kontaktu. Cijelo vrijeme vrtimo se ukrug. Osobe taje svoje kolegice i kolege koji bi trebali ići u samoizolaciju. To je problem i vrlo je opasno jer smo dva dana zarazni, da uopće nemamo nikakve simptome. Osoba bi u to vrijeme možda već bila u samoizolaciji. Nužno je reći sve kontakte, jer samo tako se može zaštiti i vlastita obitelj i ostali sugrađani – upozorava Cecilija Rotim.

Isto tvrdi i predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa dr. Miroslav Venus.

image
Ranko Šuvar/Cropix

„Gotovo trećina zaraženih nije iskrena kad prijavljuje kontakte. To predstavlja veliki problem, tako može doći do nekontroliranog širenja bolesti. Čini mi se da je toga sve više, a mi ne možemo prisiliti ljude da nam se otvore. Što ako netko kaže da nije ni s kim kontaktirao, kako ćemo mi to provjeriti? Kako osobi reći da laže – izjavio je Venus za Jutarnji list. Kaže kako mladi nisu svjesni opasnosti jer će u većini slučajeva oni proći bez posljedica, a njihovi stariji ukućani zbog toga mogu teže oboljeti.

„No, njima se nikako ne sviđa činjenica da će provesti 14 dana zatvoreni u kući. Također, oni ostvaruju najveći broj kontakata i kreću se na najrizičnijim mjestima – poručuje Venus.

Za sve one koji postavljaju pitanja u kojim sve slučajevima moraju u izolaciju evo kratkog pregleda što se sve smatra bliskim kontaktom. 

Pojam bliski kontakt uključuje:

- Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od Covida -19 kao što je primjerice rukovanje ili grljenje.

- Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od Covida (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje prema vama)

- Kontakt licem u lice sa zaraženim bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta

- Boravak u zatvorenom prostoru (primjerice učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta

- Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od Covida ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ako je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme

- Kontakt u zrakoplovu, autobusu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova)

20. travanj 2024 02:54