StoryEditorOCM
ForumSIGURNOST PROMETA

Uskoro nova pravila zbog kojih se može ostati bez vozačke dozvole; Jedna kategorija vozača je pod posebnom pažnjom

Piše vijesti sd
9. prosinca 2023. - 10:26
Prijedlog zakona o razmjeni informacija o prekršajima omogućit će da se vozačka dozvola oduzima bez obzira na to u kojoj je zemlji članici prekršaj počinjen (ilustracija)Nikša Stipaničev/Cropix

Ulazak u Europsku uniju podrazumijeva i usklađivanja standarda, pa tako i onih zakonodavnih.

Tako je predložen niz promjena u prometnom zakonodavstvu, sve s ciljem da se smanji broj smrtno stradalih.

Promjenama EU-a predviđena je jedinstvena digitalna vozačka dozvola za sve zemlje, kao i to da bi neprimjereno ponašanje za upravljačem trebalo biti jednako kažnjivo u svim državama.

Promjene bi obuhvatile i mlade vozače koji bi mogli položiti vozački ispit sa 17 godina, a do punoljetnosti bi morali voziti sa starijom osobom.

"Zakonodavstvo treba dobro razjasniti koje osobe imaju pravo biti pratnja, da li su kažnjavani, nisu kažnjavani, u krajnjoj liniji trebali bi biti članovi obitelji, roditelji", rekao je stručni voditelj i predavač u autoškoli Siniša Pšeničnik za Dnevnik.hr.

Prijedlog zakona o razmjeni informacija o prekršajima omogućit će i to da se vozačka dozvola oduzima bez obzira na to u kojoj je zemlji članici prekršaj počinjen.

To se odnosi i na prekršaje. Bez obzira na to u kojoj zemlji EU-a počinite prometni prekršaj, kad skupite dovoljan broj bodova, dozvola će vam se oduzeti.

Sa stajališta sigurnosti prometa ove promjene mogle bi dovesti do smanjenja nesreća, a EU daje čvršća jasmtva da bi se one mogle i provesti.

image

Promjenama EU-a predviđena je jedinstvena digitalna vozačka dozvola za sve zemlje

Ilustracija Cropix
27. travanj 2024 10:18