StoryEditorOCM
ForumDRAMATIČNO

EU objavila mapu Europe s kritičnim točkama, Hrvatska je posebno apostrofirana. ‘Vidite li ovu ovdje crvenu točku...‘

Piše VIJESTI SD
28. studenog 2023. - 18:02

Vidite li crvene točke na karti? One su oštro upozorenje na promjenu klime, piše Europska komisija. No, ono što je najtužnije je da je koncentacija crvenih točaka najgušća na području Hrvatske!

image

E U

- 2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje – površine veličine Cipra. S njima, mnoge šume. Ne možemo si dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti. Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u.

Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu @CopernicusEU i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma - navodi Europska komisija u svojo objavi na Instagramu.

02. ožujak 2024 03:18