StoryEditor
ForumBRUXELLES PRELOMIO

EU uvodi nova, stroža pravila za izvoz cjepiva: zaustavit će se pošiljke za Veliku Britaniju gdje se ublažavaju mjere, dok druge zemlje idu u lockdown

Piše Augustin Palokaj/JL
24. ožujka 2021. - 14:50
Workers unload boxes of Moderna Covid-19 vaccines from a Falcon aircraft, in Saint-Pierre, in the French northern Atlantic archipelago of Saint-Pierre-et-Miquelon, on March 20, 2021. - French Seas Minister arrived to Saint-Pierre and Miquelon to deliver 9,600 doses of Moderna Covid-19 vaccines with a Falcon military flight, ahead of a Covid-19 vaccination campaign in the territory. (Photo by Chantal Briand/AFP)Chantal Briand

Uoči videosummita lidera Europske unije na kojem će glavna tema biti problem dostave cjepiva protiv covida, Europska komisija danas je prihvatila novi prijedlog načina odobrenja izvoza cjepiva iz EU. Prema tom prijedlogu, EU će koristiti načelo reciprociteta i proporcionalnosti prema državama gdje je cjepivo ili sirovi materijal potreban za proizvodnju cjepiva, javlja Jutarnji list.

Tim mjerama EU želi osigurati da proizvođači cjepiva ispune obveze prema državama EU, a ne da velika količina cjepiva ide u druge države iz kojih cjepiva ne dolaze u EU. Velika Britanija je najbolji primjer za to.

- EU je ponosna što je sjedište proizvođača cjepiva koji dostavljaju cjepiva ne samo za građane EU, nego globalno. Dok se države članice suočavaju s trećim valom pandemije, a svi proizvođači ne ispunjavaju obveze iz ugovora, EU je jedini veliki proizvođač koji nastavlja izvoziti cjepiva u velikim količinama u desetke drugih država. Ali otvoreni put treba postojati u oba smjera. Zato je Europska komisija uvodi načelo reciprociteta i proporcionaliteta u postojećem mehanizmu izvoza - rekla je predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare rekao je da je EU dosad odobrila gotovo sve zahtjeve za izvoz cjepiva.

- Od 381 zahtjeva, 380 je odobreno. Samo jedan zahtjev nije odobren. AstraZeneca nije ispunila obveze prema EU. Ta je kompanija dostavila samo mali dio dogovorene količine - rekao je Dombrovskis.

EU ostaje najveći izvoznik cjepiva na svijetu. 43 milijuna cjepiva od kraja siječnja izvezeno je iz EU. Objasnio je da je EU jedini izvoznik cjepiva među onima gdje se proizvodi cjepivo. Dakle, prema njegovim riječima, nema reciprociteta. Više od 10 milijuna cjepiva je iz EU išlo za Veliku Britaniju.

Pod "proporcionalitet" EU misli primjerice na to je li epidemiološka situacija u državi gdje se cjepivo izvozi bolja ili lošija nego u EU. Dakle, prema ovim načelima, EU bi zabranila izvoz cjepiva u UK jer je tamo puno više ljudi cijepljeno i ublažavaju se mjere, a u isto vrijeme mnoge države EU idu u potpuni lockdown.

28. siječanj 2022 23:59