StoryEditorOCM
ForumPOGLEDAJTE ŠTO PIŠE U ŠALABAHTERU S KOJIM JE MAMIĆ U VELIKE PROBLEME UVALIO ZVIJEZDU LIVERPOOLA

Evo što je Lovren trebao odgovoriti na pitanja USKOK-a

Piše JL
15. svibnja 2018. - 11:49
mamic

“Lovren – iskaz” i “Lovren – pitanja”, nazivi su dokumenata koji su se neočekivano našli u sudskom spisu na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim okrivljenicima na Županijskom sudu u Osijeku, a koji su, prema tvrdnjama USKOK-a, dokaz da se Lovrena pripremalo za iskazivanje na sudu i to “kako bi se njegov iskaz prilagodio obranama okrivljenika”, piše Jutarnji list.

 

Priprema

Korijen svega leži u dokumentaciji koju je kao nove dokaze u spis Mamić stariji predao tijekom iznošenja obrane prošloga mjeseca. Ukupno je u registratorima bilo 227 dokumenata, od čega je sudsko vijeće na čelu sa sucem Darkom Krušlinom većinu prihvatilo i odlučilo ih prezentirati slajdovima na zidu sudnice. I već nakon 2-3 minute javio se Ivan Stanić, Mamićev odvjetnik.

- Molio bih da se ovi dokumenti izdvoje iz spisa, jer je riječ o našim internim bilješkama koje su se omaškom našle među dokazima, iako nemamo neki poseban problem s tim materijalom – rekao je Stanić. USKOK se tome usprotivio, ali sud ionako nije imao namjeru izdvajati tu dokumentaciju.

- To nisu nikakve bilješke, nego dokumentacija nastala nakon ispitivanja Lovrena u istrazi, a prije njegova iskazivanja na sudu, sve kako bi ga se pripremilo za svjedočenje pred vijećem i kako bi se njegov iskaz prilagodio obranama okrivljenika. Vidljivo je kako je dokument sačinjen na način da se prvo postavljaju određena pitanja, na koja se odgovara u prvom licu jednine, kao da odgovore na ta pitanja daje Lovren.

Razvidno je kako se dokumentom predviđaju pitanja koja bi svjedoku mogli na suđenju postaviti zastupnici optužbe te se navode dijelovi njegova iskaza s ispitivanja u USKOK-u - rekao je Petković, dodavši i kako se “usporedbom dokumenta pod nazivom ‘Pitanja’ s Lovrenovim iskazom na suđenju nesporno proizlazi kako je svjedok Lovren na glavninu pitanja odgovorio u skladu s ovim dokumentom, iz čega nesumnjivo proizlazi zaključak da je dokument pod nazivom ‘Pitanja’, sastavljen isključivo u svrhu pripreme Dejana Lovrena za svjedočenje u ovome predmetu

 

Lažni iskaz

- S obzirom na to da je taj dokument u spis predao okrivljeni Zdravko Mamić, upravo bi on bio osoba koja je stajala iza takvog Lovrenova iskaza - naglasio je Petković. Inače, ti su dokumenti možda i važniji zbog istrage koja se pred ŽDO u Osijeku vodi protiv Lovrena, a zbog sumnje da je na suđenju Mamiću i ostalima lažno svjedočio, a koja je još uvijek u tijeku. Podsjetimo, Luka Modrić za to je kazneno djelo već optužen. Inače, odvjetnik Veljko Miljević, koji je u ovom predmetu punomoćnik Mamićeve supruge i njihovih kćeri, smatra da ti dokumenti nisu trebali ući u spis.

Napustio sudnicu

- Budući da to sigurno ne zadire u suštinu ovog postupka niti se tiče odlučnih činjenica, a pogotovo ocjena o tome predstavlja li nešto radne materijale ili ne, to po mome mišljenju u dokazni postupak niti bi smjelo niti trebalo ulaziti. Ako je nekome zanimljivo da ima potrebu ispitivati predmet izvan onoga što se nalazi u suštini neka ispituje, ali to je predmet jednog drugog postupka, a ne ovog – rekao je Miljević, referirajući se tako na već spomenutu istragu protiv Lovrena, dok je na novinarski upit znači li to da je obrana pripremala Lovrena rekao.

- Na žalost, na ovakva pitanja sam sve češće prisiljen odgovarati. Ovdje je Mamićev branitelj jasno rekao što to predstavlja, a netko drugi, tko misli da predstavlja nešto drugo, neka pokrene taj postupak, a ne unutar ovog postupka proširivati dokaznu temu – istaknuo je Miljević.

Sljedeća bitna vijest je izmjena optužnice kojoj je USKOK očekivano pribjegao, a prema informacijama koje smo dobili suština u njoj nije promijenjena. Miljević nam je samo kratko rekao da je vidio kako je “iznos eventualne protupravne imovinske koristi ostao isti”. Podsjetimo, riječ je o 116 milijuna kuna. Svi okrivljenici moraju doći na sljedeću raspravu 28. svibnja kako bi se opet očitovali o krivnji.

U vrijeme dok se ovo događalo, Zdravko Mamić nije bio u sudnici, jer ju je svojevoljno napustio prije početka ročišta jer je u dvorani bilo više pravosudnih policajaca nego što je to uobičajeno. Konkretno, njih četvorica u uniformi, kao i trojica zaposlenika Ministarstva pravosuđa u civilu. Prema našim informacijama, riječ je o pojačanim mjerama osiguranja, a nakon što je Mamić u intervjuu Globusu najavio da će ako bude osuđen na zatvorsku kaznu “popiti otrov kao i general Praljak”.

- Hoće li svi ovi pravosudni policajci biti u dvorani čitavo vrijeme rasprave? - upitao je Mamić suca Krušlina, na što mu je ovaj potvrdno odgovorio. Mamić se potom ustao i krenuo van iz dvorane poručivši.

- Ne želim sudjelovati u ovoj predstavi - rekao je Mamić i izašao, a Miljević je nakon ročišta prokomentirao i pojačane mjere sigurnosti.

- Ako je točno na koju se informaciju to nadovezuje možda je to preuranjeno, jer je informacija glasila: “Učinit ću nešto, kad bude bilo to...” Prema tome, te mjere se ne trebaju poduzimati sada, nego eventualno po pravomoćnosti presude – rekao je Miljević.

Autor je pripremio simulaciju Lovrenova ispitivanja na sudu

Dokument koji je Mamić predao u sudski spis, a očigledno se odnosi na pripremu Dejana Lovrena za svjedočenje na osječkom Županijskom sudu, ima ukupno sedam stranica i sastoji se od dva dijela.

Prvi dio naslovljen je kao “Lovren iskaz: nesporne činjenice”, sadrži 17 stavki. Riječ je o datumima sastavljanja pojedinih ugovora, aneksa, datumima isplata bitnih za osječko suđenje Zdravku Mamiću i slično.

Drugi dio ima šest i pol stranica i označen je kao “Pitanja”, a sastoji se od 12 pitanja i ponekog potpitanja, zajedno s odgovorima napisanima u prvom licu jednine. Iz sadržaja je vidljivo da je autor tog uratka pripremio simulaciju Lovrenova ispitivanja na sudskoj raspravi, ali prvenstveno od zastupnika optužbe, odnosno USKOK-a. Tako se na jednom mjestu iznosi pretpostavka što bi ga tužitelji mogli pitati

- “Eventualno pitanje USKOK-a: Kako to da ste...” Na više mjesta iznose se i pretpostavke što bi mu USKOK mogao predočavati iz iskaza koji je dao tijekom istrage. “Predočenje USKOK-a: U svojem iskazu pred USKOK-om odgovorili ste...”, a onda slijedi Lovrenov odgovor u kojemu pojašnjava određene detalje, navodi kako možda prije nije dobro objasnio ili se zabunio s obzirom na to da je riječ o nizu potpisivanja raznih dokumenata i financijskih transfera koji su se odigravali prije više godina.

No zanimljivo je da je u ključnim pitanjima Lovren na sudu dao odgovore koji se, ako ne potpuno, onda suštinski podudaraju s “njegovim” odgovorima iz ovog “šalabahtera”.  (Željko Petrušić)

Transkripti pitanja i odgovora za Lovrena

1. Kada i pod kojim uvjetima ste počeli trenirati i igrati u NK Dinamo?

- U Dinamo sam došao sa 14 godina i negdje 2005. godine potpisao prvi stipendijski ugovor.

Prva plaća mi je bila 1500,00 kn, a aneksom tog ugovora mi je povećana na 7000,00 kuna.

2. Kada ste potpisali ugovor o profesionalnom igranju s NK Dinamo?

- U siječnju 2007. godine s utvrđenom plaćom od 3000,00 eura, uz to da sam imao pravo i na određene bonuse. Sjećam se da su tog dana uz mene profesionalne ugovore o igranju potpisali još i Samir, Pokrivač, Schieldenfield i Tadić. Nakon toga sam bio posuđen NK Inter (2006./2007.) gdje sam igrao godinu i pol nakon čega sam se vratio NK Dinamo.

3. Eventualno pitanje USKOK-a: Kako to da ste potpisali ugovor bez supotpisa roditelja s obzirom da ste bili malodobni?

- Potpisao sam jer su mi ugovor dali na potpis, a nitko mi nije rekao da ga moji roditelji trebaju supotpisati.

19. travanj 2024 06:32