StoryEditorOCM
ForumUDAR NA NOVČANIK

Fina i Pošta značajno podigle naknade za plaćanje računa: ‘Povećali su se troškovi, nismo mi socijalna institucija!‘

Piše PSD
16. veljače 2022. - 09:15

Valu poskupljenja, čini se, nema kraja. Posljednja u nizu svoje cijene podignula je i FINA. Za plaćanje računa građanima je naknada skočila 48 posto.

Podizanje naknada u FINA-i pravdaju velikim padom prihoda. “Ljudi vole iz svog naslonjača obaviti neke usluge i ne stajati u redu. Zato su se povećali troškovi, kako svima tako i FINA-i, i jednostavno smo morali korigirati cijene”, pojasnila je Irena Svalina, direktorica Službe za komunikacije FINA-e.

Iako je minimalni i maksimalni iznos naknade ostao nepromijenjen, povećanje se odnosi na sve račune iznad 259 kuna.

“Mi građanima nudimo usluge i od toga živimo i plaćamo naše zaposlenike. Prema tome, nismo socijalna institucija, nismo u mogućnosti neodrživo držati cijene zato što sustav naprosto ne bi opstao”, kaže dalje Irena Svalina za RTL.

Novi cjenik ima i Hrvatska pošta. Uzmemo li za primjer plaćanje računa od 400 kuna, prije poskupljenja naknadu bismo platili 7.20 kuna. S novim cjenikom naknadu za isti račun platit ćemo 11.44 kune – odnosno, naknada je porasla za gotovo 60 posto.

Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte pojašnjava: “Do tih poskupljenja došlo je zbog prilagodba na tržištu, poskupljenja cijena rada, ali i svih troškova koji ulaze u naš proces.”

Naknade su povećali još u srpnju, a što je prošlo ispod radara. No, s novom godinom gore su otišle i druge usluge.

Domjančić navodi: “Promijenili smo i cijene slanja novca u Hrvatskoj pošti, cijene poštanske uputnice ili cijene slanja putem aplikacije. Za poštansku uputnicu ta cijena je do iznosa od 380 kuna oko 14 kuna, dok se do maksimalnog iznosa od 25.000 kuna naplaćuje četiri posto.”

“Cjenik kojim su povišeni iznosi naknade za gotovinski platni promet na snazi je od srpnja 2021., odnosno više od pola godine. Stavljanje tog poskupljenja u današnji kontekst zlonamjerno je i senzacionalističko prikazivanje teme. Na sličan način prikazano je i poskupljenje naknade za plaćanje računa”, kažu danas iz Pošte.

Iz Pošte navode da je ukupni trošak na račun od 400 kuna za građane porastao “tek jedan posto”.

“Naime, korisnik koji plaća račun od 400 kuna od srpnja prošle godine platit će ukupno 411.44 kune, dok je prije srpnja 2021. to iznosilo 407.20 kuna. Za korisnika je ukupni trošak tog računa porastao svega 1%”, navode iz Pošte.

“Također želimo naglasiti da Hrvatska pošta ima sklopljene ugovore s brojnim partnerima te se naknada ne naplaćuje prilikom plaćanja računa za čak 320 ugovornih partnera. Popis ugovornih partnera možete provjeriti na internetskoj stranici Hrvatske pošte”, zaključuju iz Pošte.

16. travanj 2024 09:45