StoryEditorOCM
Forum‘TO IZJEDA DRUŠTVO‘

Fižulić: Ako zovete Hitnu, možete završiti kao Matijanić. Ako imate nekoga u zdravstvenom sustavu, on će se o vama brinuti. Beroš bi trebao izgovoriti tri rečenice

Piše PSD
12. kolovoza 2022. - 09:32
Zagreb, 010814. Ban centar. Razgovor s Gorankom Fizulicem u kaficu Ban centra. Na fotografiji: Goranko Fizulic.Tomislav Kristo/Cropix

Goranko Fižulić, politički analitičar, u Novom danu N1 televizije je govorio o smrti novinara Vladimira Matijanića i reakciji sustava u tom slučaju.

“Ako zovete Hitnu pomoć, onda možete završiti kao Vlado Matijanić. Ako imate nekoga u zdravstvenom sustavu, on će se o vama brinuti. Ta čuvena veza ili poznanstvo koje vam treba da biste riješili i najjednostavnije stvari izjeda ovo društvo”, ističe Fižulić.

Dodaje da je Hrvatska partijska država. “U 30 godina, koliko HDZ nije bio na vlasti?! Postoje gradovi, općine u kojima nitko osim HDZ-a nije bio na vlasti.”

Provode se nadzori i inspekcija kako bi se utvrdilo je li sustav zakazo u slučaju Matijanića. Sporno je i to što mu je rečeno da nema lijeka za ublažavanje simptoma covida, iako ministarstvo tvrdi suprotno. Fižulić se osvrnuo i na lijek Paxlovid koji se koristi za liječenje težih oboljenja od covida, a Hrvatska ga nije ni naručila.

“Po meni je od svih promašaja ministra Beroša u ove 2,5 godine ovo daleko najveći i javnost minimalno zaslužuje da da neko suvislo objašnjenje zašto ga nije kupio, za razliku od svih ostalih europskih država, a Srbija ga je kupila još u studenom prošle godine”, rekao je Fižulić pa dodao:

“Ministar Beroš, ako je pogriješio, trebao bi izgovoriti tri rečenice: pogriješio sam, žao mi je i odlazim.”

Fižulić se osvrnuo i na obnovu sanitarnih čvorova u Ministarstvu zdravstva. Procijenjeno je da će renovacija koštati 2,3 milijuna kuna.

“Košta više nego stan, to je tipično za hrvatsku javnu nabavu, sjećamo se Bandićevih WC-a. U tome se pretjeruje pa ispadaju ovakvi detalji poput četki koje koštaju 10 puta više nego u Ikei. Žao mi je što ministri odlaze zbog preskupih kefa za WC, a ne zbog toga što loše rade svoj posao ili ga uopće ne rade”, istaknuo je Fižulić za N1.

25. travanj 2024 12:02