StoryEditorOCM
ForumNA SUDU 10 GODINA

Fra Šime i bankarica Jasmina osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu; iz sudnice izašli bez komentara, ali vidjelo se da su zadovoljni s ovakvim ishodom

Piše PSD, Hina
5. svibnja 2022. - 11:10

Kako je Slobodna jučer i najavila, uvjetnim zatvorskim kaznama od godine dana, uz rok kušnje od četiri godine na splitskom Županijskom sudu kažnjeni su fratar Šime Nimac zbog zlouporaba položaja i ovlasti tijekom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarica Jasmina Bilonić zbog poticanja na to nedjelo.

Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Dinko Mešin, a fra Šime i bankarica mirno su saslušali presudu i sudnicu napustiti bez komentara. Na licima im se vidjelo, međutim, da su zadovoljni ovakvim ishodom.

Postane li današnja presuda pravomoćna, fratar i bankarica Splitsko-makarskoj nadbiskupiji moraju vratiti oko pet milijuna kuna. Naime, fra Šime je na svoj račun prebacio 9,8 milijuna kuna nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i na nagovor Jasmine Bilonić, no kako im je dio novca već blokiran na računima i oduzete pokretnine, procjena je da će morati vratiti još nešto više od polovice spomenutog iznosa.

Na zadnjem ročištu prije presude u srijedu optuženi su priznali krivnju i pokajali se, a nakon što su deset godina krivnju poricali.

"Zadnjih deset godina moj život je išao u smjeru u kojem nisam planirao, a moglo je to biti puno drugačije, tako da sam iz svega izvukao povuku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu obećati kako neću ništa od ovog ponoviti", rekao je Nimac.

"Svojim sam postupanjem dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više ponoviti jer mi je ovo bila jedna vrsta škole", kazala je Bilonić.

05. svibanj 2024 23:39