StoryEditorOCM
ForumRAD ŠKOLA

Fuchs: Svi učenici od petog razreda nadalje će morati nositi maske na nastavi

Piše PSD
7. siječnja 2022. - 14:45

U 14.30 sati u Banskim dvorima izjavu će dati ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a nakon toga i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, piše Jutarnji list.

Ministar Fuchs govorit će o radu škola od ponedjeljka, a ministar Božinović i ravnatelj Capak o novim epidemiološkim mjerama.

O novim epidemiološkim mjerama počelo se spekulirati posljednjih dana nakon što se u Hrvatskoj ponovno ubrzala epidemija koronavirusa. Tako smo ranije ovoga tjedna u dva navrata oborili rekord po broju novozaraženih osoba, a prekjučer smo se susreli s novim problemom - kapacitetima za PCR testiranja.

Naime, hrvatski trenutni maksimum PCR testiranja u jednom danu, prema podacima HZJZ-a, jest oko 20.000, a u srijedu je on dostignut pa to znači da će se već od početka idućeg tjedna morati promijeniti strategija testiranja s obzirom na to da je iz dana u dan sve više zaraženih

Podsjetimo, danas je u Hrvatskoj potvrđeno 3911 novih slučajeva, no kako je jučer bio blagdan Sveta tri kralja značajno manje se testiralo.

TIJEK PRESS KONFERENCIJE

- Vlada cijelo vrijeme inzistira da se škola održava uživo, sa što manje online nastave, iako je ona odrađena jako dobro i uz veliki trud naših ravnatelja i nastavnika dobili smo puno priznanja, ali to nije sretno rješenje. Izoliranost utječe na razvoj djece, niz zdravstvenih istraživanja je to pokazalo. U smislu svega toga nastojimo održati ono što se pokazalo dobrim, a to je da se odluke donose na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom. Nemamo najavu da ni jedna županija razmišlja o online nastavi, moguće je da neke škole na mikrorazini prijeđu. Imamo saznanje samo o jednoj školi koja će od ponedjeljka prijeći na online nastavu, u jednom malom mjestu, osoblje je pozitivno. Mjere u školama ostaju i dalje. U 11. mjesecu su donesene pojačane mjere, učenici od 5. razreda nadalje moraju nositi maske bez obzira na razmak. Ukida se razmak, svi nose maske. Oni od 1. do 4. razred ostaju u takokzvanim balončićima, rekao je ministar Fuchs.

- Procijepljenost kod nastavnika i učitelja se bitno povećala, sada je negdje oko 71 posto. U znanstvenim institutima je to 90 posto. Srednjoškolski sustav ima 73 posto, 70 je osnovnoškolski sustav, rekao je ministar.

18. travanj 2024 06:58