StoryEditorOCM
ForumS KONJA NA MEDU

Gdje se skrasio bivši ministar financija? Nekad je bio miljenik medija, a danas ga sumnjiče za ‘ruske veze‘

Piše D. K.
22. travnja 2023. - 22:30

Ministar financija Zdravko Marić je prije devet mjeseci napustio Vladu. Prilično naglo i misteriozno, s obzirom da je javno slavljen i hvaljen kao jedan od kompetentnijih i boljih ministara. O razlozima se nagađalo svašta: od njegova navodnog protivljenja naglom uvođenju eura preko slutnje skore dublje financijske krize pa do presijecanja osobnih repova s Agrokorom, no on je uporno tvrdio da je posrijedi tek zamor materijala, kronična zasićenost odgovornim ministarskim poslom.

Do danas se još pouzdano ne zna što Zdravko Marić trenutno zapravo radi i čime se konkretno bavi. Mediji nisu baš u strahu za njegovu golu egzistenciju i plaćanje režija, ali ih posve razumljivo i s pravom intrigira gdje je i s kime sad poslovno surađuje čovjek koji je dugi niz godina držao glavne konce državne blagajne, definirao financijsku i poreznu, a time posredno i ekonomsku politiku, te bio u stanju sudbonosno utjecati na mnoge aktere u hrvatskom biznisu.

image

Uoči finalne utakmice u Moskvi

Damir Krajac/Cropix/Cropix

Nakon Marićeva odlaska iz Vlade saznalo se tek da je odlučio pokrenuti privatnu firmu, pa je lani potkraj listopada na zagrebačkom Trgovačkom sudu uz temeljni kapital od 2500 eura registrirao tvrtku pod nazivom Marabizz d.o.o., u kojoj je direktor i osnivač. Tu informaciju je početkom godine objavio tjednik Nacional, uz dodatak da Marić svoju poslovnu budućnost gradi u suradnji s Krešimirom Filipovićem, poduzetnikom koji je svojedobno sudjelovao u kupovini udjela Fortenove grupe (bivšeg Agrokora) od arapskog investitora Saifa Alketbija. Zdravka Marića s poduzetnikom Filipovićem povezuje i svojedobni znakoviti dužnosnički boravak u hotelima tvrtke Jadranka po povlaštenoj cijeni, zbog čega ga je bilo kaznilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Potkraj prošle godine, prema pisanju Nacionala, Marić je čak letio i u Dubai s ljudima povezanim s Krešimirom Filipovićem i pokušajima preuzimanja značajnog udjela Fortenove. No, Marić tvrdi da on danas nema nikakve veze s ‘ruskim igračima‘.

‘Tvrtku sam osnovao jer moram nešto raditi, ali nemam nikakve planove s ruskim ‘igračima‘. Otišao sam iz politike i nemam namjeru komentirati svaki svoj poslovni potez, ni privatna putovanja s obitelji - izjavio je Marić u siječnju za Jutarnji list.

Tko je sporni Krešimir Filipović i kakve su njegove veze s Rusijom? Riječ je defakto o ruskom oligarhu hrvatskog državljanstva kojega se zakulisno povezuje s pokušajem preuzimanja udjela Sberbanka u Agrokoru, čemu su arapski investitori navodno trebali poslužiti samo kao paravan. Uz Filipovića, u Nacionalu su svojedobno spominjani i Miodrag Borojević i Sergej Ivanović kao sudionici u toj operaciji.

image

Porezni reformator

Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Sergej Ivanović je poznat kao čovjek u čijem je stanu svojedobno preminuo Milan Bandić, te čije se ime kao posrednika s arapskim ulagačima u megaprojektu ‘zagrebačkog Manhattana‘ naveliko spominjalo u medijima. Hrvatske institucije također su rekonstruirale da je upravo Ivanović imao važnu ulogu u pronalaženju arapskog investitora Saifa Alketbija i njegovu uključivanju u kontroverznu kupoprodaju Sberbankova vlasničkog udjela u Fortenova grupi, napisao je Nacional prije par mjeseci. Ivanović je svoju upletenost u operaciju svejedno demantirao.

Iz svih tih medijskih niti koje se pletu oko novog posla bivšeg ministra Marića da se zaključiti kako je moguće da on obavlja, ili je donedavno obavljao, konzultantske poslove za rusko-arapsku grupaciju čiji je pokušaj složene kupnje 42 posto vlasništva u Fortenova grupi od Sberbanke u Nizozemskoj trenutno sudski blokiran, a njihova vlasnička prava zamrznuta zbog kršenja režima sankcija Ruskoj Federaciji. Ako u tome ima imalo istine, ne bi se moglo reći da je bivši ministar financija nakon odlaska s prestižne dužnosti u Vladi baš pronašao reprezentativniji i bolji posao.

24. rujan 2023 17:38