StoryEditorOCM
ForumVATRENA STIHIJA

Golemi požar, centar Hamburga je crn: ‘Ovo je najveća operacija gašenja u zadnjih 10 godina‘

Piše JL
9. travnja 2023. - 11:59
Njemački vatrogasci, ilustracija  Snapshot-photography/t Seeliger/shutterstock Editorial/Slobodna Dalmacija

Ogroman požar buknuo je u uskršnju zoru, negdje oko 4.30 sati, u njemačkom gradu Hamburgu. Iznad mjesta požarišta diže se golemi dim, navodno gore i neke opasne kemikalije, pa su nadležni odmah upozorili građane da se sklone u svoje domove, ‘zatvore vrata i prozore‘ sve dok opasnost ne prođe.

Mjestom požara odjekuju i detonacije, vatrogasci mu pokušavaju pristupiti sa specijalnim zaštitnim maskama, preusmjereni su i cestovni i željeznički promet kako bi gasitelji mogli nesmetano provoditi svoje akcije, a stručnjaci tvrde kako je ‘ovo najveća operacija gašenja nekog požara u Njemačkoj u posljednjih 10 godina‘.

Oblaci dima prekrili su središte njemačkog grada Hamburga nakon što je izbio požar u dvama skladištima istočno od centra u nedjelju, a policija je upozorila građane na moguće otrovne tvari u zraku. "Centar Hamburga je potpuno zacrnjen", rekao je glasnogovornik hamburških vatrogasaca za njemačku novinsku agenciju dpa.

Vatrogasci prvotno nisu mogli pružiti informaciju o uzroku velikog požara ili o tome što točno gori u skladištima. Vlasti su pozvale građane da prozore i vrata drže zatvorenima i da se zaštite od dima u širem području Hamburga. Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn je objavila da će pruga između Hamburga i Buechena biti zatvorena zbog požara.

24. travanj 2024 06:20