StoryEditorOCM
ForumIZAŠLI NA ULICE

Građani Gradačca na prosvjedu protiv nasilja. Kolegica ubijene Nevzete: ‘Nismo znali da je žrtva nasilja, krila je‘

Piše vijesti sd
12. kolovoza 2023. - 14:05

U Gradačcu je počeo prosvjed građana nakon okrutnog zločina koji se dogodio jučer, a u kojem su ubijene tri osobe i ranjene još tri. Nermin Sulejmanović je u krvavom pohodu usmrtio svoju bivšu nevjenčanu suprugu Nevzetu i sve prenosio uživo na Instagramu.

Građani Gradačca su u strahu nakon monstruoznog zločina i pozivaju nadležne na odgovornost.

"Bojala sam se za sebe i dijete", "Stop nasilju nad ženama", "Tražimo odgovornost gradonačelnika i policije" – samo su neki od transparenata koje okupljeni nose. Također, svi nose smrtovnicu s porukom: "Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje. Gradačac, 11.08.2023. Ožalošćeni: Građanke i građani BiH", piše Jutarnji list.

Nerma Šarić, jedna od organizatorica prosvjeda, rekla je za N1 kako očekuju od građana BiH da apeliraju na donošenje konkretnih aktivnosti vezano za implementaciju Istanbulske konvencije od prvog do posljednjeg slova.

- BiH uživa titulu jedne od prvih potpisnica ove konvencije, a mi smo danas došli ovdje zbog čega smo došli. Istanbulska konvencija spominje termin rodno uvjetovano nasilje pa bih s ovog trga poručila da uloga muškaraca nije da bude siledžija, a žena žrtva, niti se država treba ponašati kao da se te stvari nas ne tiču, ni institucije, a niti mi kao društvo. Molim vas da tragični slučajevi budu povod za izlječenje naših odnosa i temelj za izgradnju zdravijeg društva, kazala je.

Zakazala je država

Nevzetine kolegice iz tvrtke ‘Kula‘, u kojoj je bila zaposlena, u suzama su došle na prosvjed.

- Zajedno smo radile godinama. Šok, šok, šok. Nismo znali da je žrtva nasilja, krila je, nije ništa govorila. Što se dogodilo? Nažalost, trudila se zaštititi sebe i dijete, a nitko se nije obazirao, nitko je nije zaštitio. Nije je imao tko zaštititi", kazala je kolegica kroz suze za N1.

Ističe da se nakon svega ne osjeća sigurno.

Jedan od organizatora Miralem Topalović rekao je kako moramo probuditi spavače i poručio da će ova tragedija donijeti promjene.

- Neshvatljivo da je sudac napravio prijavu i da se u petak dogodilo što se dogodilo. Sustav se mora promijeniti. Ovdje je zakazala država. Ovaj muk mora se čuti daleko i moraju se probuditi svi koji rade taj posao i da se brinu o nama građanima. Čovjek je jučer hodao pola sata po Gradačcu, ulazio u kafiće, nitko nije reagirao, rekao je Topalović.

Ističe da smo kao društvo dotakli dno i da su našoj djeci idoli "mangupi" i ljudi koji čine masakr.

- Ako država ne stane i kaže ne možete, nema države. Odlaze nam djeca. Sjedio sam s čovjekom koji je jučer rekao da se seli sa svojom djecom iz države, ne iz grada. Ovo je izoliran slučaj, ali dogodio se zločin i u Lukavcu. Što se dogodilo od tada do danas? Ništa, kazao je.

Srećom izbjegnuta veća tragedija

Jučer je bilo, kaže, 5000 građana u Gradačcu i puka je sreća da se nije dogodila veća tragedija. Ističe kako se svi moramo probuditi i da svatko od nas treba biti "policajac", kao što je to slučaj s građanima Njemačke, te prijavljivati nasilnike, a ne gledati nijemo ili okretati glavu.

- Ovo je zadnji trenutak da svi počnu raditi. Ako se ne uključimo svi, ostajemo bez države, kazao je Topalović.

Jedan od prosvjednika rekao je da je ubojica monstrum koji već dugo terorizira grad i da to svi znaju, da je proganjao djecu i bavio se reketarenjem.

Građani okupljeni na prosvjedima u Gradačcu potpisuju peticiju kojom traže izmjene Kaznenog zakona u kojemu bi se femicid tretirao kao posebno kazneno djelo.

Na prosvjedima se pojavio i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić koji je potpisao peticiju.

- Ne može se ostaviti sucu ‘na volju‘ da važe i odlučuje da li se pruža ili ne pruža zaštita", kazao je i dodao:

- Odgovorni smo svi, i ja sam znao da se takva osoba slobodno kreće gradom, priznao je, piše Jutarnji list.

image

Građani Gradačca na prosvjedu
 

Screenshot Facebook
06. svibanj 2024 01:42