StoryEditorOCM
ForumNEKA PLJUŠTI!

Građani se ove godine imaju razloga radovati sivim oblacima: ‘S neba nam je palo gotovo milijardu kuna‘

Piše Vijesti sd
11. travnja 2023. - 08:46

Građani se ove godine imaju razloga radovati sivim oblacima. Zahvaljujući velikoj količini padalina, Hrvatska je u prva tri mjeseca ove godine bila neto izvoznik struje.

"Kad pada kiša, bujaju rijeke. A kad bujaju rijeke, HEP-ove hidroelektrane rade punom parom. Od početka siječnja do kraja ožujka ove godine proizvele su otprilike 30 posto više struje nego lani", izvijestio je repoter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

A kad je tako energetska samodostatnost Hrvatske - raste.

"Ova godina je hidrološki počela jako dobro. Proizvodnja je više nego duplo veća od planirane proizvodnje u prva tri mjeseca. To naravno smanjuje potrebu za uvozom skuplje električne energije", objasnio je ravnatelj EIHP-a Dražen Jakšić.

Prošle godine su cijene struje otišle u nebo. Dijelom je to bilo zbog rata u Ukrajini, ali dijelom i zbog velike suše. Lani je pritok vode u hidroelektrane bio za trećinu manji od prosjeka. A ove godine pak 15 posto veći!

"Kad se to zbroji - ispada da smo ove godine dobili bitno više energije od kiše i snijega nego lani. Ta ekstra energija vrijedi oko 126 milijuna eura. Gotovo milijardu kuna nam je palo s neba", rekao je Biočina.

Građani izravno neće to osjetiti na svojim računima, jer je cijena struje regulirana Vladinom uredbom. Ipak, neizravno će itekako imati koristi

"HEP je ostvario značajne gubitke u prošloj godini zbog kupnje skuplje uvozne električne energije, a prodaje po reguliranim cijenama koje su ispod tržišnih, zbog čega je akumulirani gubitak u HEP-u vrlo značajan. Ovo će na neki način pomoći prvenstveno HEP-u da smanji i prestane gomilati taj gubitak", kazao je Jakšić za Dnevnik Nove TV.

Bit će i manje potrebe za proračunske dotacije HEP-u. Taj novac potrošit će se na zdravstvo, školstvo... Ili gradnju solarnih elektrana koje nam trebaju kao idealni dodatak hidrocentralama. Jer kiša prije ili kasnije stane, a poslije nje uvijek dolazi sunce.

26. travanj 2024 16:34