StoryEditorOCM
ForumUPOZORENJE HAK-a

Gužve na autocestama i graničnim prijelazima: Na Lučkom kolona 2 km, na granici se čeka i po pet sati

Piše JL
14. kolovoza 2021. - 13:46

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, osobito na autocesti A1 između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II, ispred tunela Sveti Rok te između tunela Čelinka i čvora Maslenica u smjeru juga i između čvora Benkovac i tunela Bristovac u smjeru Zagreba, gdje se vozi uz povremene zastoje i kolone u pokretu, objavio je HAK na svojim stranicama.

Također, promet je pojačan na autocesti A2 Zagreb-Macelj, gdje se vozi u koloni prema naplati Trakošćan uz povremeno zatvaranje tunela Frukov Krč, na zagrebačkoj obilaznici gdje je kolona između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru autoceste A1, na Krčkom mostu u oba smjera, osobito u smjeru kopna, na Istarskom ipsilonu kod čvora Matulji i tunela Učka u smjeru Rijeke te prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, prema pojedinim graničnim prijelazima te na prilazima trajektnim lukama i pristaništima. Vozačima savjetuju da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Napominju da je danas (14. kolovoza) do 23:00 sata i sutra (15. kolovoza) od 12:00 do 23:00 sata (ljetna zabrana i zbog blagdana Velike Gospe) zabranjen promet za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

Najavljuju da se povodom blagdana Velike Gospe na prilaznim cestama marijanskih svetišta očekuje veći broj pješaka hodočasnika pa ostale sudionike u prometu pozivaju na pojačan oprez.

Tijekom dana, zbog povećane gustoće prometa, moguće su poteškoće, povremeni zastoji i vožnja u koloni na pojedinim dionicama autocesta, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Krčkom mostu (DC102), Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i kod čvora Matulji, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima, u trajektnim lukama i pristaništima te na pojedinim graničnim prijelazima, javlja HAK. Povremeni zastoji mogući su i na dionicama gdje su u tijeku radovi. Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

HAK je objavio i detaljne podatke o dužini kolona u određenim dijelovima Hrvatske.

A1 Zagreb-Split-Ploče:

kolona vozila kraj naplatne postaje LUČKO u smjeru Zagreba duga je oko 2 km, a prema naplatnoj postaji Demerje oko 1 km;

kolone vozila između naplatne postaje Lučko i čvora Bosiljevo II te između tunela Čelinka i čvora MASLENICA u smjeru juga, vozi se uz povremene zastoje i kolone u pokretu;

kolona vozila u pokretu uz povremene zastoje između čvora Benkovac i tunela Bristovac u smjeru Zagreba;

prometna nesreća na 320. km između čvorova VRPOLJE i ŠIBENIK u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h;

do 31. kolovoza između 20:00 i 07:00 sati svakodnevno (osim subotom i nedjeljom), zbog izvanrednog prijevoza, kratkotrajno (maksimalno 15 min) se obustavlja promet na čvoru Žuta Lokva.

A2 Zagreb-Macelj:

kolona na naplati Trakošćan duga je oko 5 km uz povremeno zatvaranje tunela Frukov Krč.

A3 Bregana-Lipovac:

kolona vozila na zagrebačkoj obilaznici između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru autoceste A1 duga je oko 1 km;

do 10. rujna zbog sanacije nadvožnjaka u čvoru Lučko vozi se po dva sužena traka u oba smjera, uz ograničenje brzine na 60 km/h, privremena prometna regulacija je i na Jadranskoj aveniji;

zbog radova na nadvožnjaku Rugvica između 49.+400 km i 49.+600 km vozi se uz privremenu regulaciju prometa, u smjeru Lipovca po dva sužena prometna traka.

A6 Rijeka-Zagreb

povećana gustoća prometa između čvorova BOSILJEVO II i KIKOVICA u oba smjera.

A7 GP Rupa- Rijeka-Žuta Lokva:

kolona vozila na graničnom prijelaza RUPA u smjeru Slovenije duga je oko 2 km;

povećana gustoća prometa na riječkoj obilaznici između čvorova DIRAČJE i ŠMRIKA u oba smjera;

na čvoru Sveti Kuzam zbog oštećenog kolnika u smjeru Krčkog mosta, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Krčki most (DC102):

povećana gustoća prometa u oba smjera, osobito u smjeru kopna gdje se vozi u koloni.

Istarski ipsilon:

zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kolona je dugačka oko 2 km i dijelom se proteže na Istarski ipsilon;

kod tunela Učka u smjeru Rijeke kolona je dugačka 1 km;

na čvoru Matulji u smjeru Rijeke kolona je dugačka 4 km.

Velike gužve stvaraju se i na graničnim prijelazima. Kako je objavljeno na HAK-ovim stranicama, na ulazu iz BiH u Hrvatsku čeka se sat vremena, a na ulazu iz Slovenije i Srbije po dva sata. Najveća gužva je na Macelju, gdje se čeka i pet sati.

25. travanj 2024 18:41