StoryEditor
ForumPROFESIONALNI PORAZ

HND: Zabrana gostovanja Maje Sever u ‘Nedjeljom u 2‘ potvrda je cenzure na HRT-u

Piše Hina
3. svibnja 2020. - 21:15
Biljana Blivajs/Arhiv/HANZA MEDIA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je u nedjelju da je zabrana gostovanja HRT-ove novinarke i predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever u emisiji "Nedjeljom 2" potvrda cenzure na HRT-u.

"Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje cenzorski potez Uprave Hrvatske radiotelevizije, koja je na Svjetski dan slobode medija zabranila uredniku Aleksandru Stankoviću da u svojoj emisiji „Nedjeljom u 2“ ugosti HRT-ovu novinarku i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske Maju Sever", navodi se u priopćenju.

Podsjeća se da je gost današnje emisije bio nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić, koji je među ostalim rekao kako je gošća umjesto njega trebala biti kolegica Sever, a ne on, na što mu je urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković odgovorio kako je to njegov profesionalni poraz, a misli i poraz kuće u kojoj radi.

"Činjenica da Maja Sever nije gošća ove emisije je moj profesionalni poraz, a mislim da je i poraz kuće u kojoj radim. Ona je pozvana kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, koja je prošli tjedan razgovarala s predsjednikom Hrvatske i ministricom kulture o problemu slobodnih novinara u doba krize i kako ih spasiti u ovo vrijeme. Ja nisam dobio zeleno svjetlo da je pozovem. Pozvana je i kao žena ponos Hrvatske, nedavno je dobila nagradu. Argumentacija je bila da ona radi u ovoj kući, u ovoj emisiji, i da to nije moguće. Ja ću biti ustrajan u tome da je stalno pozivam u ovu emisiju jer smatram da bi trebala biti gošća."

Kad na sam Svjetski dan slobode medija s nacionalnog servisa dođe vijest o zabrani nastupa predsjednice Sindikata novinara Hrvatske, koja je u ovom posebnom trenutku za svijet, Hrvatsku i njezine građane, a time i novinare i medijske radnike, itekako pozvana govoriti o problemima struke, "to dovoljno govori o stanju u TV-kući u kojoj je već dulje vrijeme na snazi ograničavanje slobode govora", ocijenio je HND.

Činjenica da je kolegica Sever istodobno i zaposlenica HRT-a uređenom bi i slobodnom sustavu, a kamoli onome koji se mahom financira sredstvima građana, bila čast, a ne izgovor za cenzuru. Međutim, navodi HND, nakon što su joj prije nekoliko godina bez ikakvog obrazloženja s programa uklonili cijenjenu i gledanu emisiju "Hrvatska uživo", uslijedila je, izgleda, i nova etapa Zabrana nastupa.

"HRT-om, kao što HND godinama upozorava, očito vlada cenzura, prešućuju se teme i zabranjuju nezgodni sugovornici, o čemu govore i brojna izvješća međunarodnih institucija koje se bave slobodom medija. Zbog toga je vodstvo javne televizijske kuće u ime svog viđenja slobode onima koji su na to već javno upozoravali – pokušao zatvoriti usta tužbama vrijednim 500.000 kuna. Ono što je svima poznato, ali o čemu vlada zakon šutnje vladajućih i vodstva HRT-a, danas je napokon, potvrdom kolege, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića postalo javnim", ističe HND.

Stoga nam, poručuje, "ne preostaje drugo nego od slobodnomisleće javnosti i svih zainteresiranih zatražiti da nam se pridruže u nastojanjima da HRT oslobodi okova politike i interesnih grupa kako bi postao neovisni javni servis. Građani koji plaćaju RTV-pristojbu imaju na to pravo".

Danas, na Svjetski dan slobode medija podsjeća se kako je jedan od zahtjeva velikog prošlogodišnjeg novinarskog prosvjeda bila i smjena aktualnog vodstva HRT-a. HND je u tom zahtjevu i dalje ustrajan, stoji na kraju priopćenja koji su za
Izvršni odbor HND-a potpisali Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a i Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u.

13. svibanj 2021 12:17